Grilovani fileti lososa

Izdvojili smo za vas recept koji će zadovoljiti svačiji apetit, i koji spaja jednostavnost pripreme s izvanrednim okusima – grilovani filet lososa sa pečenim krompirom.

Sastojci:

  • 2 fileta lososa
  • 6 krompira
  • cherry paradajz
  • maslinovo ulje
  • svježe začinsko bilje
  • limun
  • so i biber

Operite krompire i stavite ih u tavu za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.

U međuvremenu pripremite filete lososa tako što ćete ih posoliti i pobiberiti, premazati maslinovim uljem i sokom od limuna. Zagrijte tavu za grilovanje na srednje jakoj vatri, i pecite filete ravnomjerno sa svake strane, oko 10 minuta.

Prije posluživanja ukrasite svježim začinskim biljem i cherry paradajzom.

Kako biste upotpunili svoje gastronomsko iskustvo preporučujemo da losos kombinujete sa suhim bijelim vinom, umjerene kiselosti, sorte Sauvignon Blanc. Pessac-Léognan ima svježe citrusne arome limuna i karamelizovanog grejpfruta, badema i dima koje će se lijepo uklopiti sa okusom ribe, pečenog krompira i začinskog bilja.

Prijatno!