Kako odabrati steak?

Svi gurmani će se složiti u jednom – odgovor na pitanje kako odabrati steak u najvećoj mjeri zavisi od onoga što volite.  Ako ipak imate nedoumicu, u našem blog tekstu upoznaćemo vas sa vrstama ovog specijaliteta i pomoći da se još lakše prepustite neponovljivom gastronomskom iskustvu koje vas čeka ukoliko posjetite naš Steak bar.

ZA UŽITAK BEZ PREMCA: T-BONE STEAK

Ako želite vrhunski odrezak koji je istovremeno veoma cijenjen među njegovim ljubiteljima, onda birajte T-bone. On sadrži dva različita odreska sa obje strane kosti: biftek sa jedne strane i ramstek sa druge, dajući idealnu kombinaciju okusa, u harmoničnom skladu koji je praćen umjerenom masnoćom i sočnom teksturom. Naziv je dobio po izgledu, odnosno kosti koja podseća na slovo T. Preporučujemo da izaberete medium rare (54-60°C) nivo pečenja kako bio ostao umjereno mekan i topao u unutrašnjosti, a bolje zapečen sa gornje i donje strane.

ZA LJUBITELJE VELIKE PORCIJE: PORTERHOUSE STEAK

Porterhouse je u osnovi isti kao T- bone, ali se generalno siječe deblje i sadrži znatno više mesa. Neki ga zovu „Porterhouse za dvoje“, jer ga često naručuju parovi. Za njegovu popularnost, zaslužan je spoj filea i gornjeg buta koji daju upečatljivo kompleksan, sočan okus vrhunske govedine. Idealna temperatura za pečenje Porterhouse steaka je medium rare (54-60°C).

ZA ONE SA ISTANČANIM OKUSOM: RIBEYE STEAK

Kao što naziv govori, Ribeye steak dolazi iz područja rebara. Čest je favorit ljubitelja odrezaka, a odlikuje se izuzetno nježnom teksturom i sočnošću. Zato je preporuka za pripremu medium well (65-68°C), kako bi se u najvećoj mjeri sačuvali njegovi sokovi. Ako želite klasičan okus koji će vas uvijek prijatno iznenaditi, apsolutno ga ne trebate zaobići.

ZA SVE KOJI ŽELE NJEŽNE ZALOGAJE: FILET MIGNON

Filet mignon, zbog nižeg sadržaja masti, nema toliko snažan okus kao drugi komadi bifteka. Ovaj nježni odrezak, kako se prevodi njegov izvorno francuski naziv, poznat je po svojoj specifičnoj mekoći, zahvaljujući kojoj se može sjeći samo viljuškom. Za Filet mignon se preporučuje najniža temperatura pečenja, odnosno rare (51-54°C) što rezultira teksturom koja se prosto topi u ustima.

ZA ONE KOJI TEŽE IDEALNOM BALANSU: NEW YORK STRIP

New York strip predstavlja lijep balans nemasnog i masnog mesa.  Ovaj odrezak koji ne sadrži kost, zapravo predstavlja veću stranu T-bone odreska koji je upravo najzaslužniji za njegov dobar okus. Izuzetno je sočan i mekan, pri čemu u svakom zalogaju otkriva autentične arome goveđeg mesa. Ako ne možete da birate između savršeno balansirane nježnosti i okusa, New York Strip vam daje najbolje od oba, a preporučuje se da se priprema rare (51-54°C).