Upoznajte svijet sireva
Zemlje koje nose titulu ”kraljice sireva”
U ovim zemljama kvalitet i proizvodnja sira uzima se veoma ozbiljno. Oni od sireva prave umjetnost, nevjerovatne okuse, vrhunski kvalitet i jedinstvene karakteristike. Ovo su samo neki od sireva koje možete pronaći na našem odjelu delikatesa, a to su sirevi Španije i Italije.
Španski sirevi koji zauzimaju vrh ljestvice u okusu, izgledu i gracioznosti
MANCHEGO SEMICUARDO – tvrdi ovčiji sir
Kada se ovaj Španac nađe na vašoj hladnoj plati, znajte da ste uspjeli oduševiti svoje goste! Za specifične karakteristike i osobine ovog sira zaslužno je mlijeko jedinstvene pasmine ovaca iz Man Mancha, kao i proizvodnja u La Manchi. Njegove glavne osobine su tvrda kora bijedožute do smeđkaste boje, čvrsta i kompaktna unutrašnjost, blago kiselkast i jak okus i brazdasta struktura. Sir izrazito ugodnog i kompleksnog okusa oduševiće vaša nepca.
Preporuka: sir poslužite sa svježim maslinama, voćem i medom.
Savršen par: idealno ga je kombinovati uz pjenušava bijela vina.
ZAMORANO (PDO) VIEJO – tvrdi ovčiji sir
Još jedan poznati španski sir od ovčijeg mlijeka koji se proizvodi u regiji Castila-Leon Zamora. Posebnost Zamoran Viejo sira je u tome što mu je potrebno skoro šest mjeseci da potpuno sazri. Karakteriše ga blijedožuta boja sa hrapavom teksturom. Ljubitelji ovog sira znaju kako da uživaju u njegovoj specifičnoj aromi sira koju odlikuje mlijeko Churro i kastiljske pasmine ovaca.
Preporuka: služiti ga kao predjelo.
Savršen par: odlično se slaže uz sva crvena vina.
ROMERO – kozji sir
Aromatičan, jedinstven kozji sir sa ruzmarinom. Poznat je po tome što se dobija od posebne pasmine koze Muricia i po svojoj čvrstoći, ali i puterastoj unutrašnjosti. Specifičnost njegovog okusa je u začinskom bilju koje dolazi sa planinskog regiona. Nesumnjivo će ukrasiti vašu trpezu, kako svojim lijepim izgledom, tako i svojom posebnošću. Idealan je za ljubitelje drugačijih i neobičnih aroma.
Prepruka: odlično se slaže sa drugim sirevima.
Savršen par: služiti ga uz slatko crveno vino.
Sirevi iz zemlje kulinarskih umijeća – Italije
PARMIGANO REGGIANO – tvrdi kravlji sir
Ova rasprostanjena i poznata vrsta sira dobila je svje ime po dva područja na kojima se proizvodi: Parma i Reggio Emilia. Karakteriše ga cilindričan oblik, zlatnožuta kora, sitnozrnasta struktura i nježan okus s mirisnom aromom. Parmigano Reggiano će zasigurno uljepšati svako predjelo ili čorbu, a pored toga dati i poseban doživljaj čulima.
Preporuka: može se jesti sam, u kombinaciji sa povrćem, salatama, voćem ili kao nariban u čorbi ili tjestenini.
Savršen par: posebnu aromu daju mu pjenušava i lagana bijela vina.
GORGONZOLA – plavi kravlji meki sir
Najznačajniji simbol italijanske kuhinje koji se proizvodi vijekovima. Ovaj poznati sir danas se jede u cijelom svijetu, a njegove najveće karakteristike su „plave vene“ koje nastaju dodavanjem plijesni. Još jedna od njegovih karakteristika su oštar i jak okus, popraćen aromama šumske mahovine.
Prepruka: koristiti ga u pastama, tjestenini, pizzi, ali se može i jesti u kombinaciji sa drugim sirevima.
Savršen par: njegova jaka aroma uklapa se sa slatkim vinima.