Italijanski sirevi u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor
Stari Rimljani prvi su proizvodnju sira pretvorili u umjetnost. Nakon što su razvili nove tehnike za sušenje i dodavanje različitih aroma, svoje znanje počeli su širiti širom carstva, a lokalne različitosti pridonijele su razvoju novih vrsta.
Italijanski sirevi visoko su cijenjeni, pa ako i vi kao Italijani uživate u njima kao u svakom drugom aspektu svojih života, onda ste u Crvena jabuka gastro marketu na pravom mjestu. Veliki izbor italijanskih sireva čeka vas na prvom spratu, a mi vam donosimo najuži izbor onih koje morate probati.
Parmigiano Reggiano
Ekstra tvrdi polumasni kravlji sir. Parmezan je osobite, zrnaste strukture, lomi se i puca u listiće prema sredini. Okus mu je izvanredan, pun i bogat, ispunjen voćnim aromama. Dužinom cijele stranice koluta sira koji teži oko 38 kilograma, mora biti utisnut natpis Parmigiano-Reggiano, D.O.P., kao i matični broj sirarske radionice.
Za jedan kilogram Parmezana potrebno je čak 16 litara mlijeka. Parmezan preliven medom s tartufima predstavlja nesvakidašnji užitak. Svakodnevno je nezaobilazan nariban i posipan u supama i tjesteninama te kod pripreme rižota i različitih umaka. Odlično ide uz voće, primjerice kruške, zelene jabuke, suhe šljive i smokve.
Najviše se slaže s vrhunskim pjenušcem, a odličan je i s elegantnim crvenim, njegovanim vinima jače strukture, koje možete pronaći u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor.
Grana padano
Izrađen je od neprozirnog, poluobranog kravljeg mlijeka. Ime “Grana” dolazi od riječi zrna i odnosi se na zrnatu teksturu sira. Ovaj tvrdi italijanski sir od kravljeg mlijeka pripada parmezanskom tipu sira. Dozrijeva najmanje 12 mjeseci, a odlikuje ga zrnata tekstura i izražena slatkasta aroma, tipična za taj tip sira. Sir je uglavnom star dvije godine.
- Ima tehnički jestivu koru, ali previše je teško jesti.
- Okusi postaju intenzivniji s godinama i tekstura postaje sve granuliranija.
- Može se lagano narezati u listove tako da se topi na jeziku, ali ako ste stvarno gladni, jednostavno odrežite veliki komad.
- Grana Padano dobro se slaže s smokvama i suhim voćem, jabukama ili medom. Za ukusni piknik, također sa orasima, maslinama.
- Grana će svakoj tjestenini i rižotu dati vrhunski okus i kremastu teksturu.
- Narezana na listiće najbolje paše u salatama, dok je razlomljena na veće komade savršen sastojak svake dobre sirne plate.
Slanost Grana Padana može se dobro povezati s desertnim vinima, koja ćete pronaći u Crvena jabuka gastro market Marindvor u Sarajevu.
Pecorino Romano
Tvrdi slani sir na bazi ovčjeg mlijeka prvi je put pripremljen u blizini Rima. Proizvod su ljudi počeli dodavati većini italijanskih jela. Ime potiče od italijanske riječi s drevnim rimskim korjenom “pecora” – ovca.
Ovaj sir vratio je snagu i energiju umornim vojnicima, dajući im visokoenergetsku hranu koja je bila lako probavljiva. Pecorino Romano koji ćete pronaći u našem marketu u Sarajevu, često se koristi u jelima od tjestenine, posebno onim rimskog porijekla, poput spaghetti alla carbonara. Oštrina ovisi o razdoblju sazrijevanja, koje varira od pet mjeseci za stolni sir do osam mjeseci ili duže za sir za ribanje.
U većini italijanskih pokrajina pecorino se poslužuje kao neovisno predjelo ili desert. Proizvod se odlično slaže s domaćim hljebom, medom, svim vrstama orašastih plodova, krušaka i grožđa, ali se dodaje supama, hladnim i toplim salatama. Nasjeckani pecorino vječni je pratilac tradicionalnih špageta, a dobro ide i uz riblja jela.
Provolone
Sir polutvrde konzistencije, može da stoji mjesecima – što duže stoji, to mu je okus jači. Ogromni italijanski sirevi u obliku kruške vise sa užadi u Crvena jabuka gastro marketu i izgleda kao da su pokriveni voskom. Najpopularniji sa sjevera se proizvodi od kravljeg mlijeka i sirila, slatkog je ukusa i obično se prodaje svjež ili star ne više od 3 mjeseca.
Ovaj sir se proizvodi od kozjeg (ili jagnjećeg) sirila, začinjen i spreman za zrenje – što je zreliji postaje više začinjen i tvrđi – obično ga više vole ljudi sa juga. Sadrži 45% masti i slaže se sa punim crvenim vinom. Za stolom se može poslužiti s vrućim domaćim zapečenim hljebom koji možete potražiti u našoj pekari.
Bilo da želite tvrdi, polutvrdi ili meki sir čekamo vas u Crvena jabuka gastro marketu u srcu Sarajeva.