Asortiman njemačkog piva u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor: Sada znate šta se pije ovog vikenda

Sarajevo nema Oktoberfest, ali je Crvena jabuka gastro market Marindvor približila svojim kupcima, najpoznatiji festival njemačkog pića kroz akcijske cijene u oktobru.

Tako su kupci u sarajevskom marketu imali priliku da kupe poznata pjenušava pića po 20% nižim cijenama. Među njima Paulaner, Hacker Pschorr, Benediktiner, Maisels Weisse, Erdinger, Holsten… Za one koji ne znaju baš mnogo o nastaku ili sortama njemačkog piva, evo nekoliko zaniljivosti koje bi vas mogle zanimati.

Najpopularnije sorte među Nijemcima su pilsners. Naziv potiče iz češkog grada Pilsena u kojem se pivo proizvodi od 13. stoljeća, no sorta koja je ovaj grad proslavila u cijelom svijetu pojavila se sredinom 19. stoljeća. Pilsen se nalazi u Češkoj, nedaleko od Njemačke, pa su se lokalne metode kuhanja piva brzo proširile na njemačko područje i ukorijenile se među Nijemcima.

Njemački pilsners ima svijetlo zlatnu boju i blagu aromu hmelja. Slad u njemu je nešto uočljiviji nego u konvencionalnim lagerima, to jest sortama fermentiranim na dnu, koje uključuju i same Pilsners. Njemačke marke sadrže nešto više hmelja od sličnih čeških sorti.

19. stoljeće u Njemačku je donijelo bavarski ale, što je bio odgovor njemačkih pivara na britansko pivo koje je zahvatilo cijelu zemlju. Ljudi iz Münchena prilagodili su ale po svom ukusu. Bavarski aleji imaju slamnatiju boju i okus drugačiji od engleskog. Prije pojave ove vrste piva na njemačkoj pivskoj sceni vladao je dunkelbirs (Dunkelbier) ili tamno pivo. Dunkels imaju crvenkaste i smeđe nijanse i osjetno su slađi od ostalih marki.

Prije najpoznatije sorte, bijelog piva, spominje se jaka sorta koja se naziva strana (Bock). Karakterizira ih jakost alkohola od 6%, a neki doppelbocks dosežu i do 12-13%. U pripremi ovih sorti koristi se dodatni slad, što rezultira okusom karamele s izraženom sladnom bazom.

Konačno, postoje marke njemačkog piva koje se proizvode od pšenice, takozvani weissbier (Weißbier) ili bijelo pivo. Weissbiers su svijetle slamnato – bijele boje i proizvođači ih često prodaju nefiltrirane. U svijetu postoje različiti recepti za bijelo pivo. Na primjer, u Belgiji se kuhaju s korijanderom i koricama naranče. No, tipično bavarska Weissbier piva imaju opipljivu voćnu aromu banane, klinčića i blagi, poput medicinskog, mirisa.

Jeste li znali?

  • Paulaner je pivovara iz Münchena i jedna od šest glavnih tvornica koje opskrbljuju piće Oktoberfestu.
  • Erdinger se smatra najvećom pivovarom na svijetu specijaliziranom za proizvodnju pšeničnih piva.
  • godine prve dokumentirane reference upućene su na pivovaru Hacker, smještenu na križanju ulica Zendlinger i Hakstrasse u Münchenu. Sada se u ovoj kući nalazi restoran Altes Hackerhaus, u kojem se često okupljaju ljubitelji piva Hacker-Pshorr.
  • Već 400 godina Benediktiner pivo se po istom receptu sprema u benediktinskom samostanu Ettal nedaleko od mjesta Oberammergau koje je pak blizu po skijaškim skokovima znamenitog Garmisch-Partenkirchena u sjevernoj Bavarskoj.
  • Maisels Weisse, pivovara iz Bayreutha, koju su 1887. godine osnovala braća Hans i Eberhardt Maisel.
  • Slovo “H”, prikazano na amblemu marke (tačnije, na viteškom štitu), označava ne samo Holsten pivo, već simbolizira trijumf pravde, čije je oličenje bio vitez Holstein, koji sjedi na vjernom konju.

Bez obzira da li volite tamno ili svijetlo pivo, svaka osoba drugačije koristi piće od hmelja, pa ga tako i vi prilagodite svojim afinitetima. Ovdje je najvažnije stati na vrijeme. Živjeli!