Gdje u Sarajevu kupiti KIMCHI – sedmo nebo ukusa korejske kuhinje

Trebate dodatak za salate, hamburgere, sendviče ili prilog omiljenim jelima onda je KIMCHI proizvod za vas. Na vašu radost ne morate putovati u Koreju jer tradiconalni prilog od povrća možete pronaći na policama Crvena jabuka gastro marketa Marindvor u Sarajevu i uživati u putovanju na sedmo nebo ukusa korejske kuhinje.

Vaše je da birate da li želite blagi ili ljuti i uživate u proizvodima koji će svaki obrok pretvoriti u ukusan trenutak koji je zdrav za crijeva. U našem marketu možete pronaći: zlatnu kurkumu, đumbir i cveklu, blagi i ljuti.

Šta je KIMCHI i od čega se sastoji

Sastoji se od fermentiranog povrća poput kupusa, daikona, mrkve i paprike koje se kombinira sa đumbirom, čili papričicom, češnjakom ili ljutom paprikom. Kombinacije povrća mogu biti različite kao i kombinacije začina, no baza je najčešće kupus, daikon, čili i češnjak. Ovaj zdrav dodatak jelima popularan je u Koreji i Japanu, ali za njega znaju i svi health-food zaljubljenici širom svijeta.

Ljutkasto fermentirano povrće bogato je probavnim enzimima, zdravim probioticima i dobrim bakterijama koje koloniziraju probavni sistem i pomažu kod detoksikacije i normalnog funkcioniranja prije svega crijeva, ali i jetre i bubrega.

Kako kombinirati

KIMCHI je odličan dodatak jelima s mahunarkama i žitaricama jer potiče njihovo probavljanje, ali i probavljanje masnoća te se stoga preporučuje uz pržena jela. Tipični korejski prilog možete kombinirati  u sendvičima, kao dodatak kajgani, na pizzi, u tortiljama, rižotima, jelima iz wok-a, tjestenini…

Kakve benefite ima na organizam

  • stimulira imunosni sistem,
  • smanjuje oksidacijski stres,
  • djeluje zaštitno kod nekih vrsta raka,
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti,
  • štiti od metaboličkog sindroma,
  • štiti od negativnih posljedica starenja.

KIMCHI možete jesti redovno, ali ne preporučuje se više od tri kašike dnevno. Šta čekate? Počastite svoj organizam zdravim probiotičkim dodatkom jelima, koji će podržati zdravu crijevnu mikrofloru i na prirodan način potaknuti detoks.