Zajedno do savršenih blagdanskih kolača

Blagdani i praznična atmosfera su uveliko oko nas. Vrijeme je idealno za fine slastice, a mi vam nudimo provjerene i kvalitetne sastojke, kao i kalupe za kolače dostojne vrhunskih slastičara.

Kalupi za kolače pomoći će vam u pripremi ukusnih poslastica, a u njihovoj pripremi mogu uživati i veliki i mali. Bilo da pravite tortu ili kolač, okruglu, četvrtastu, muffine ili božićne sitne delicije, vaša poslastica će izgledati savršeno. U Crvena jabuka gastro marketu Marindvor u Sarajevu pronaći ćete i kalupe sa obručem koji se može skidati, što ih čini idealnima za kremaste kolače.

Ukoliko ste neodlučni čekamo vas na našem odjelu na prvom spratu, a od srca vam donosimo nekoliko savjeta prije nego krenete u avanturu zvanu blagdanski kolači.

Spas za kalupe

Pečenje torte pomoću kalupa je prava gnjavaža. Kako se torta ne bi lijepila, najbolje je pokriti ju vrećicom za zamrzavanje. Mnogi u tu svrhu koriste foliju, ali se često i ona sama zalijepi. Da biste lakše izvadili tortu iz kalupa, okrenite ga i stavite na tanjir te prekrijte mokrom krpom. Slično, ako koristite kalup za kalupljenje tijesta, povremeno ga pospite brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo za unutrašnjost kalupa.

Čokoladna glazura

Često nas kupci na odjelu kolača pitaju kako nam čokoladna glazura uvijek izgleda tako savršeno. Naša tajna je u sitnim detaljima. Jedna od najuspješnijih glazura će biti ukoliko izlomite čokoladu na kockice i stavite u posudu. U drugoj posudi otopite maslac i uz stalno miješanje prelijete po čokoladi. Tajna je u dodavanju kapljice ulja i mrvice soli. Bićete nam zahvalni!

Uz mnoštvo različitih načina izrade glazure, jako je važno prije polijevanja po kolaču ili torti ohladiti na desetak minuta.

Savjet više: Koristite najbolju čokoladu s visokim udjelom kakaa (ne manjim od 50%).

Pazite na temperaturu

Zamislite blagdane bez suhih kolača? Ne ide! Prilikom izrade najvažnije je paziti na temperaturu, jer ukoliko pečete na previsokoj temperaturu definitvno gube ukus i mekoću.

Zamotajte tijesto čvrsto plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Na taj način mast će se stvrdnuti i tijesto neće biti ljepljivo. Tijesto izvadite iz frižidera u isto vrijeme kada i ostale hladne sastojke kako bi izjednačili temperature. Preporučujemo da sastojke izvadite 30 minuta ranije. Prije pečenja, kalup za kolače treba premazati puterom, nauljiti i posuti brašnom. Suhu kuhinjsku so možete posipati po dnu tepsije da kolač ne zagori. Zagrijte rernu na željenu temperturu i ne otvarajte je tokom pečenja!

Savjet više: Soda bikarbona čini tijesto malo tamnijim. Neophodna je za medenjake. Ako je koristite u zamjenu za prašak za pecivo, koristite duplu količinu praška za pecivo u odnosu na sodu bikarbonu.

Prhke puslice

Ako vam ostane bjelanjaka tokom izrade kolača, napravite prhke puslice. U našoj slatkoj vitrini imate već gotove kolače s puslicama, a ako želite biti sam svoj majstor naša kuharica savjetuje da ih sušite na 110 stepeni najmanje dva sata. Možete im dodati jestive boje, kombinirati sa džemom ili čokoladnim kremom, ali obavezno čuvati u zatvorenoj kutiji. Za one malo hrabrije, probajte napraviti francuske macaronse. Dovoljno je da u smjesu dodate sitno mljevene bademe i jestivu boju.

Volite da pečete novogodišnje kolače? Ne postoji ljepši miris koji će se širiti vašom kućom od mirisa kolačića iz rerne. Naravno i ukus je savršen! Zasucite rukave, uključite rernu… ili jednostavno ukoliko želite više vremena provesti sa porodicom i prijateljima na prvom spratu Crvena jabuka gastro marketa Marindvor možete kupiti svježe kolače, kao i neodoljive domaće torte.