Mali vodič za vrhunsko uživanje u ispijanju vina

Raskošni svijet vina poseban je po tome što u njemu, baš kao i na našem odjelu vina, svako može pronaći svoju savršenu inspiraciju. Vino je stvoreno da se uklopi u svaki naš trenutak pa, bilo da želite da krunišete uspješan završetak dana ili da nazdravite za specijalnu priliku, u nastavku donosimo nekoliko smjernica kako da prepuštanje zadovoljstvu degustacije ovog magičnog napitka podignete na viši nivo.

 

Odaberite pravu čašu

Kako biste uživali u čitavoj lepezi okusa i mirisa koju vaše omiljeno vino ima da ponudi, važno je da ga servirate u odgovarajućoj staklenoj ili kristalnoj čaši. Crvena vina se tako pretežno služe u takozvanim bordeaux i pinot noir čašama karakterističnim po tijelu velike zapremine i širokom otvoru. Bijela vina iziskuju takođe čaše velikog tijela ali sa užim otvorom kako bi se temperatura očuvala što duže. Za pjenušavce i dezertna vina idealne su uske i visoke čaše sa malim obodima koji čuvaju intenzitet aroma. Crvena, bijela i roze vina sipajte u čašu taman toliko da možete da napravite nekoliko „vrtloga“ bez prosipanja i pustite da vas vino, prije degustiranja, očara svojim mirisom.

 

Dekantiranje

Dekantiranje je proces presipanja vina u staklenu posudu uskog otvora i širokog dna koja omogućava da se vino odvoji od taloga. Takođe, dekantiranje podrazumijeva i proces aeracije pri čemu vino reaguje sa kisikom i time oslobađa sve svoje arome. Iako je uobičajeno da se samo starija crvena vina dekantiraju, procesu aeracije mogu biti podvrgnuta i bijela vina koja su dugo bila u bocama i nisu imala kontak sa vazduhom. Preporučuje se da dekantiranje traje najmanje pola sata dok je za starija crvena i kompleksnija vina potrebno i do nekoliko sati.

Koja je idealna temperatura?

Podjednako važna odabiru čaše i dekantiranju je i temperatura na kojoj ćete servirati određeno vino. Tako crvena vina poput Cabernet Sauvignon, Merlot, i Pinot Noir treba poslužiti na temperaturama blago nižim od sobne, između 15 i 20 °C dok bijela, pjenušava i roze vina kao što su Sauvignon blanc, Chardonnay i Champagne treba rashladiti na temperature od 6 do 12 °C pri čemu pjenušavci vole čak i hladnije temperature, oko 3°C.

 

Vino i hrana

Sigurno je da ne postoji potpuni ugođaj degustiranja vina ako ono nije posluženo ili uz obrok ili uz pažljivo osmišljeno meze sa sirom i pršutom. Pored toga što se gotovo savršeno uklapa uz sir, vino možete kombinovati i uz jela od mesa, ribe, paste ili jela od povrća.  Masnija mesa će tako savršeno nadopuniti okus vina bogatog taninima i punog tijela kao što su Plavac ili Tempranillo. Paste i tijestenine probajte u paru sa bijelim, crvenim ili roze vinima u zavisnosti od vrste sosa ili nadjeva. Sosevi na bazi sira ili povrća bolje će ići sa bijelim Reisling i Chardonnay dok će crvenim i ljutkastim sosovima bolje pristajati crvena vina poput Vranca i Prokupca. Uz plodove mora probajte kiselija roze i bijela vina dok se sa dezertima najbolje slažu slatkasta ili pjenušava.

Čuvanje i odlaganje

Bez obzira na temperaturu serviranja, preporučuje se da sve boce vina čuvate na suhom i tamnom mjestu a da ona vina koja to iziskuju, rashladite neposredno pije posluženja. Kako biste u toku degustacije sačuvali temperaturu bijelih, roze, pjenušavih i desertnih vina, možete ih poslužiti u kibli punoj leda a ako se zadesi da nakon završetka druženja imate načetu bocu, slobodno je odložite u frižider i iskoristite u narednih nekoliko dana. Važno je da boca bude dobro zatvorena što možete postići ili vraćanjem originalnog pampura ili dobrim zatvaranjem gumenim čepom za jednokratnu upotrebu. Ukoliko ste istinski vinoljubac, nabavite metalne stopere za vinske flaše i uživajte u omiljenom vinu i narednog dana bez bojazni da će promijeniti okus izgubiti svoje arome.