Ukusna i slasna istorija paste

Idući kroz različite vijekove, kulture i kulinarske tradicije, možemo uvidjeti da se stvari mijenjaju, napreduju i unapređuju. Ipak, ima i onih fenomena među namirnicama koje opstaju u svom gotovo nepromijenjenom obliku i jednako su omiljene i nezamjenljive kao i prvog dana kada su nastale. Pogodili ste, radi se o pasti! Zato vas danas vodimo kroz jedno ukusno istorijsko putovanje na kojem otkrivamo zanimljivosti o pasti i šta je to što je čini tako popularnom širom svijeta.

 

Najraniji dokazi o ovom izvrsnom jelu sežu daleko prije naše ere podjednako na prostoru današnje Evrope i Azije. Od pirinčanog ili pšeničnog brašna pravljeno je tijesto koje se, nakon dugog miješenja, oblikovalo u duguljaste i tanke niti. Tako dobijena pasta konzumirala se odmah ili se sušila kako bi se mogla čuvati tokom dužeg vremenskog perioda.

Tokom osmog i devetog vijeka dolazi do ekspanzije trgovačkih putovanja između Evrope, Afrike i Azije. Na Siciliju tada pristižu brodovi puni raznovrsne egzotične robe koja ni izbliza nije osvojila srca Sicilijanaca kao što je to učinila pasta koju su trgovci nosili sa sobom kako bi se prehranili na dugim putovanjima po moru. Tako je rođena „ljubav na prvi zalogaj“ i recepti za pravljenje paste su se veoma brzo raširili po čitavoj Italiji.

U Srednjem vijeku pasta je pravljena od durum pšenice i vode a od začina su dodavani so, šećer, cimet ili suho grožđe. Konzumirala se mahom svježa a za kuhanje je bilo potrebno više od pola sata. Bila je omiljeno jelo kako viših tako i nižih slojeva budući da je jednostavnost pripreme činila lako dostupnom svima. Tijesto je sječeno na duguljaste trake koje su pripadnici svih klasa sa uživanjem jeli rukama.

Vremenom pasta dobija različite oblike i nadjeve pa ih tako danas samo u Italiji ima oko 300 vrsta. Neke od najpoznatijih su  – spaghetti, vermicelli, ziti, macaroni, conchiglie, lasagna, penne, ravioli, tagliatelle, tortellini i mnoge druge. Nakon nekoliko vijekova pažljivog ručnog miješenja tijesta, pojavljuju se prve prese sa kojima raste i proizvodnja tjestenine.

Nakon 17. vijeka, a pod uticajem sve učestalijih putovanja između evropskih zemalja, strast prema pasti prenosi se po čitavom kontinentu. Tek 1906. godine u Americi patentirana je mašina za proizvodnju tjestenine koju danas ima gotovo svako italijansko domaćinstvo.

Pasta je postala i ostala omiljeno jelo svih generacija, a iako je originalno imala slatkast okus, danas se pretežno kombinuje sa sirom, mesom, morskim plodovima, ribom ili povrćem. Sigurno svako ima svoj omiljeni recept a još sigurnije je da sve potrebne sastojke možete pronaći u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor, i već danas uživati u neodoljivim aromama Italije u svom domu. Za one koji žele da probaju autentične okuse nezaobilazan je i pasta bar gdje s ljubavlju služimo jela kojima se možete prepustiti u nezaboravnom ambijentu našeg Roof Bara.