Kratka pizza istorija

Neka jela omiljena su nam tokom čitavog života. Bez njih ne možemo da zamislimo gotovo nijedno druženje, putovanje, zabavan porodični ručak ili gledanje filma. Već nekoliko vijekova pizza uspješno osvaja nepca svih generacija širom svijeta i teško da možemo naći nekoga ko se sa radošću ne prepušta uživanju u ovom jednostavnom mediteranskom specijalitetu.

Kako je nastala?

Iako tačno porijeklo pizze nije poznato, sa sigurnošću se može tvrditi da je ideja o tijestu posutom različitim namirnicama stara koliko i samo tijesto. Više hiljada godina prije naše ere, zapečenim tankim korama u obliku tanjira dodavano je ulje i dostupno voće i povrće kako bi se dobili nutritivno vrijedni obroci. Skoro svaka zemlja i kultura imala je svoju verziju i kombinaciju namirnica sve dok procvat prekomorske trgovine u Napulju i ubrzani rast broja stanovnika nisu sa sobom donijeli nove ideje i novu domovinu pizze.

Omiljena ulična hrana

Prvobitno, pizza je bila jelo, prije svega, nižih slojeva društva i trgovaca pristiglih sa sela u grad. Prodavala se na improvizovanim štandovima na ulici a najpopularniji dodaci su bili mladi sir, inćuni i bijeli luk. Zanimljivo je da su tadašnje verzije pizze poznavale više slatkih nego slanih kombinacija! Tijesto je bilo okruglo ali je zbog lakšeg konzumiranja „u hodu“, često bilo uvijano ili presavijano nekoliko puta.

Zanimljive kombinacije

Iako je evropski kontinet bio upoznat sa paradajzom još u 16. vijeku, on dugo nije bio omiljena namirnica među Evropljanima, pa ne čudi njegova tadašnja oskudna primjena u kulinarstvu. Gotovo vijek kasnije, stanovnici Napulja dosjetili su se i počeli  da dodaju svježi paradajz na tijesto što je dovelo do postanka pizze najsličniju onome kakvu je danas poznajemo. Jednostavna vještina kuhanja paradajza došla je nešto kasnije i od tada se on koristi u vidu pelata koji se nanosi na tijesto prije ostalih sastojaka.

U čast kraljice i kralja

Godine 1889. kralj Umberto I i kraljica Margarita najavili su svoju posjetu Napulju. Jedan od glavnih zahteva kraljevskog para bio je da im se serviraju lokalni specijaliteti i hrana koju Napuljci najrađe konzumiraju. Tada je na scenu stupio mudri lokalni pekar Rafael Esposito i najvažniju posjetu obogatio ukusima nekoliko vrsta pizze. Uprkos bojazni ostatka posluge, kralj a pogotovo kraljica bili su oduševljeni ukusom ovog jednostavnog jela a legenda kaže da se Margariti simbolično najviše dopala pizza sa paradajzom, mozzarella sirom i bosiljkom – nimalo slučajno identičnih boja kao i italijanska zastava.

Dobre vijesti putuju brzo, čak i do svemira

Ubrzo nakon kraljičinog oduševljenja, pizza počinje da osvaja srca sladokusaca duž cijele Italije. Svaki region osmišlja svoj jedinstveni recept koji se služi kako na dvoru, tako i u uličnim pekarama. Mozzarella, Siciliana, Margherita – samo su neke od tada popularnih vrsta. Početkom dvadesetog vijeka, vijest o pizzi prelazi okean i nezaustavljivom brzinom počinje da bude omiljeno jelo svih generacija, sve do danas kada je teško zamisliti i najmanje naseljeno mjesto bez dobre picerije. 2001. godina bila je dokaz da dobar ukus ne poznaje granice jer je upravo tada isporučena prva pizza u svemiru. Astronauti na orbitalnoj stanici mogli su tako neometano da uživaju u svom omiljenom zemaljskom jelu!

Duh i neodoljive arome Italije možete doživjeti svaki dan u našem Pizza bar-u gdje sa velikom ljubavlju pažljivo čuvamo stare i razvijamo nove recepture. Čekamo vas u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor jer – najbolja pizza je u srcu grada!