Zanimljiva pivska priča

3,2,1 – Pivo! Dobro došli među boce, bačve, krigle i točilice koje su dio naših druženja i opuštanja gotovo od samog početka civilizacije. Krenite sa nama na ovo nezaboravno putovanje puno mjehurića i pjene, i ne zaboravite da u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor možete pronaći širok asortiman domaćih i stranih piva spremnih da vaše dane ispune odličnom atmosferom!

Piće prijateljstva

Najstariji pisani tragovi o proizvodnji piva vode nas preko šest hiljada godina prije nove ere u područje tadašnjeg Sumera, gdje se ubrzo nakon kultivisanja žitarica došlo do saznanja da nakvašena zrna u vodi fermentiraju i daju ukusno i osvježavajuće piće. Tako dobijeno pivo pilo se iz velikih vrčeva i običaji su nalagali da više ljudi pije iz iste posude što je bio odraz prijateljstva i gostoprimstva. Time je pivo poprimilo važnu društvenu funkciju koja je zadržana i do danas.

Pivo kao valuta i motivacija

Znanje o obrađivanju žitarica ubrzo se od Sumera proširilo i na Egipat gdje su proizvodi poput hljeba i piva korišćeni za plaćanje poreza. Takođe, zakonom je bilo propisano koliko litara sljeduje kojem društvenom staležu, pri čemu se striktno vodilo računa da radnici angažovani na izgradnji danas drijevnih građevina, poput čuvenih piramida u Gizi, obavezno dobiju svoje svakodnevno sljedovanje kako bi što bolje uradili naručeni posao.

Božanski napitak

U prilog tome koliko su drijevne civilizacije bile zahvalne na izumu ovog hranjivog napitka govori i to da su podjednako i Sumerci i Egipćani imali svoje boginje piva Ninkasi, Tenenet i Hator kojima su pjevali ode zabilježene klinastim pismom. Upravo ovi zapisi zaslužni su što se znanje i tehnologija proizvodnje piva očuvala i uspješno prenosila hiljadama generacija sve do danas.

Pivo u Evropi

Iako starim Grcima i Rimljanima pivo nije uspjelo da bude omiljenije piće od vina, ono se ipak intenzivno proizvodilo u predjelima koji nisu pogodovali uzgajanju vinograda. Pivo je tada dobijano od pšenice, zobi, ječma, riže i heljde, a često su mu dodavane i neobične namirnice poput mirođije, meda i paprati. Tek srednji vijek sa sobom donosi i upotrebu hmelja što je nasličnije okusu piva koji danas toliko volimo.

Lepeza različitosti

Tehnološki napredak i industrijska revolucija doveli su do unaprijeđenja proizvodnje piva i do njegove masovne distribucije, tako da danas poznajemo više stotina vrsta ove poslastice od žitarica i kvasca. Po boji ga dijelimo na – svijetlo, tamno i crno. Po udjelu alkohola na – bezalkoholna, laka (oko 3,5% alkohola), standardna (od 3,5 do 5%) , jaka piva (više od 5%) i ječmena koja sadrže 8% ili više postotaka alkohola. U zavisnosti od sirovine od koje je dobijeno poznajemo – ječmena, ražena, pšenična, kukuruzna i piva od prosa.

Vrste kvasca

Načini vrijenja pri dobijanju piva kao i vrste upotrijebljenog kvasca prave razliku između – Lager, Ale, i Lambic piva. Lager spada u piva takozvanog “donjeg vrijenja” jer se nakon fermentacije kvasac spušta na dno posude. Ovo je pivo guste i postojane pjene punog, gorkog okusa. Lager piva se dalje dijele na – Bock, Dunkel, Pilsner i Oktobarfest. Kod Ale piva prisutno je “gornje vrijenje” jer nakon fermentacije kvasac isplivava na površinu čime se dobija gusti napitak, tamnije boje i okusa manje intenzivnog od Lagera. Ale piva se mogu podijeliti na – Amber, Indian Pale Ale, Pale Ale, Irish Ale, Stout i Porter. Lambic ili Belgijsko pivo specifično je po tome što se za njegovu proizvodnju koristi hmelj različite starosti nakon čega se pivo ostavlja da odleži nekoliko godina, prepoznatljivo je po svom voćkastom okusu.

Pivo u kulinarstvu          

Da li ste znali da ovaj osvježavajući napitak ima široku primjenu u pripremi hrane? Ukoliko planirate pripremu pohovane ribe, mesa ili povrća, savjetujemo da u poh masu pored brašna, soli, bibera i omiljenih začina dodate i čašu piva i miješate sve dok smjesa ne postane glatka.  Takođe, pivo možete koristiti i u receptima za kolače i prirpemu jela sa roštilja.

Pivo i hrana

Opšte je poznata slika sa svih velikih svjetskih festivala gdje se nepogrješivo uz pivo služe kobasice, i priznajemo da je ovaj dvojac neodoljiv u svim prilikama kao što je to slučaj i sa pivom, pizzom i burgerima. Ipak, preporučujemo da probate nešto novo i otkrijete nove očaravajuće kombinacije. Popularni Pilsneri idelani su tako za uparivanje sa lignjama sa roštilja dok se Ipa piva super slažu sa školjkama i salatom od hobotnice.  Čašu svog omiljenog piva možete kombinovati i sa hladnim pastama i čedar sirom kao i sa populanim sušijem. A za one najhrabrije preporučujemo da probate tamno pivo u paru sa crnom čokoladom!

Svim pivopijama želimo ukusne kulinarske avanture!