Dobro došli u carstvo plavih sireva

Viševjekovna tradicija proizvodnje, specifičan i nezaboravan okus kao i lepeza mogućnosti kombinovanja sa drugim namirnicama samo su neki od razloga zašto su plavi sirevi nezaobilazan dio mnogih kuhinja širom svijeta. Ako i vi spadate u široki krug ljubitelja ove kremaste slane poslastice, pozivamo vas da posjetite naš odjel delikatesa u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor i krenete u kulinarsku pustolovinu punu svježih inspiracija i aroma Plavog, Roquefort i Gorgonzola sira!

Plavi sir

Specifičnost plavog sira krije se prije svega u njegovom izgledu gdje je bilejo-žućkasta boja prošarana plavo-zelenim linijama za koje su zaslužne plemenite plijesni.  Odličan je izvor fosfora, kalijuma i cinka kao i vitamina iz grupe A i D. Dobija se od pasterizovanog kravljeg mlijeka i stari nekoliko mjeseci u kontrolisanim vlažnim okruženjima što za rezultat ima njegovu kremastu strukturu.

Plavi sir kao predjelo: kombinujte plavi sir, bademe i suve smokve.

Plavi sir uz glavno jelo: topivost plavog sira čini ga idealnim za soseve i prelive što će definitivno dati poseban pečat vašim pastama. U malo zagrijanog vrhnja za kuhanje dodajte željenu količinu sira i mješajte dok se ne sjedini, dodajte začine po želi i prepustite se uživanju.

Plavi sir i vino: Intenzivan okus sira kao predjelo sjajno parira slatkastim crvenim vinima ali nećete pogriješiti ni ako ga poslužite sa desertnim vinom na kraju obroka.

Roquefort

Sa juga Francuske iz departmana Aveyron dolazi nam sir sa strogo kontrolisanim geografskim porijeklom koji se proizvodi isključivo od nepasterizovanog ovčijeg mlijeka već više od šest stotina godina. Titulu „kralja“ sireva dobio je kako zbog svoje aromatičnosti tako i zbog jedinstvenog procesa proizvodnje koji nalaže da sir može da sazrijeva isključivo u pukotinama stijena i pećinama krečnjačkog platoa. Karakterističan je po svojoj mrvljivoj strukturi i pikantnom okusu za koje su zaslužne specifičnosti mikroklime u pećinama gdje je tokom cijele godine ujednačena temperatura i visoka vlažnost vazduha.

Roquefort kao predjelo: kratko propržite orahe prelivene medom i pospite ih po deblje sječenim kriškama sira.

Roquefort uz glavno jelo: ispecite goveđe šnicle u tavi ili rerni i pred kraj pečenja u posudu dodajte veće komade sira i sačekajte nekoliko minuta dok se ne otopi. Pospite bijelim lukom u prahu i peršunom i ostavite poklopljeno nekoliko minuta.

Roquefort i vino: Slatkasto-kisela vina odlično će se slagati sa pikantnim aromama Roquefort sira!

Gorgonzola

Ova ljepotica zaštićenog geografskog porijekla stiže nam iz Italije iz regiona Lombardije i Pijemonta gdje se još od 11. vijeka proizvodi od punomasnog kravljeg mlijeka i smatra se najstarijim plavim sirom na svijetu. Sazrijeva tri do četiri mjeseca a daljim zrenjem dobija se pikantniji okus i tvrđa tekstura. Iz kotura težine oko 10 kilograma izdvaja se blijedo žuti sir, debele crvenkaste korice, prošaran zelenim plijesnima.

Gorgonzola  kao predjelo: posluženje sa mezom upotpunite kockicama dinje i gorgonzole umotanim u tanko rezanu pršutu. Takođe, gorgonzola će se odlično kombinovati i uz bruskete sa maslinovim uljem i sušenim paradajzom.

Gorgonzola  uz glavno jelo: tanko nasječenu gorgonzolu dodajte bifteku ispečenom baš po vašoj želji. Ukoliko ostavite komad sira oko pola sata na sobnoj temperaturi njegova tekstura će postati maziva pa ga i na taj način možete dodati savršenom zalogaju mesa.

Gorgonzola  i vino: pikanta nota gorgonzole odlično ide u paru sa suvim, voćkastim bijelim vinima kao što je Pinot blanc.