Pet potaža kojima nećete odoljeti

Septembarski dani mirišu na nove kulinarske avanture. Nije tajna da potaži svake sezone osvoje naše trpeze, jer nema ništa ljepše od svježih sastojaka koji se stapaju u savršenoj harmoniji koja miluje nepce. Bilo da ste kulinarski majstor ili početnik, vrijeme je da zasučete rukave i spremite se za šareni svijet neodoljivih krem čorbi koje će vam zagrijati srce. Danas ćemo vas provesti kroz pet recepata koji će oplemeniti vaš sto i razveseliti ukućane- možete biti sigurni da pohvale kuharu neće izostati!

  1. Potaž od gljiva

Počnimo sa klasicima. Bogati potaž od gljiva nudi savršen spoj finih aroma u još finijoj teksturi. Dodajte malo svježeg timijana i hrskavih krutona za dodatni užitak.

Potrebno vam je:

500 g šampinjona
2 glavice crvenog luka
1 krompir
400 ml bujona
3 kašike pavlake
2 kašike maslinovog ulja
1 kockica putera
so
biber
bijeli luk u prahu

Priprema:

Za početak, očistite i isjeckajte šampinjone, a zatim ogulite krompir i luk, pa ih isjeckajte na kockice. Nakon toga, na malo zagrijanog maslinovog ulja u tavi, propržite luk. Zatim, dodajte puter, pa šampinjone i lagano miješajte sve dok ne promijene boju.

Sadržaj iz tave sipajte u šerpu, dodajte krompir i sve to prelijte bujonom. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte tako još dvadesetak minuta. Pred sam kraj, skinite poklopac i ostavite još kratko da se krčka. Dodajte začine i ostavite da se malo ohladi.

Nakon toga izblendajte pripremljenu čorbu, pa umiješajte pavlaku i vratite na vatru da proključa. Dodajte nekoliko grilovanih šampinjona i poslužite. Vaš ukusni potaž od gljiva je spreman za uživanje.

  1. Potaž od kukuruza

Ovaj potaž je prava poslastica za ljubitelje kukuruza. Sada dok još uvijek traje njegova sezona možete uživati u neodoljivo toplom zagrljaju najljepših aroma potaža od kukuruza.

Potrebno vam je:

300 g kukuruza šećerca
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 krompir
150 ml bujona
150 ml mlijeka
80 ml pavlake za kuhanje
1 kockica putera
so
biber

 

Priprema:

Krompir isijecite na kockice, pa ga stavite da se kuha. Za to vrijeme, luk i bijeli luk sitno isjeckajte, pa propržite na malo putera. Nakon toga u tavu dodajte kukuruz, sve kratko prodinstajte, pa prelijte bujonom i krčkajte na umjerenoj vatri dok kukuruz ne omekša. Poslije par minuta sipajte i mlijeko, pa začinite po okusu. Kada je kukuruz skuhan, ostavite da se prohladi, pa ga prebacite u blender. Dodajte krompir i blendajte sve dok ne dobijete kašastu smjesu. Kratko vratite na šporet da sve zajedno proključa, dodajte neutralnu pavlaku i poslužite.

Potaž od paprike i paradajza

Ukoliko volite pikantnija jela, ovaj recept će biti pravi izbor za vas. Kombinacija povrća i začina daje ovoj finoj toploj čorbici zanimljiv obrt i unikatan šmek.

Potrebno vam je:

2 velike crvene paprike
250 g cherry paradajza
500 ml domaćeg paradajz soka
½ šolje vode
2 kašike sušene mirođije
½  kašičice bijelog luka u prahu
1 kašičica sušenog bosiljka
½ kašičice himalajske soli
½ kašičice bibera
2 kašike šećera
prstohvat crvene mljevene paprike

Priprema:

Crvene paprike stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite da se peku oko 15 minuta u rerni zagrijte na 250°C. U međuvremenu ostale sastojke za potaž sipajte u šerpu, promiješajte i ostavite ih da proključaju. Nakon što ste ispekli paprike zamotajte ih u foliju i sačekajte nekoliko minuta. Ogulite paprike, dodajte ih u šerpu sa ostalim sastojcima i šerpu sklonite sa ringle. Izblendajte sve sastojke kako biste dobili potaž kremaste strukture. Vratite ga na ringlu i zagrijte do ključanja, te dodajte začine. Kuhajte još desetak minuta pa poslužite.

Potaž od graška

Takođe jedan od klasika među potažima i mnogima omiljeni, jeste ovaj neodoljivi potaž od graška. Miris začina i bogati okusi stvaraju gastronomski doživljaj koji će vas vratiti u djetinjstvo.

Potrebno vam je:

400 g graška
200 ml pavlake za kuhanje
20 g putera
1 manja glavica crvenog luka
1 čen bijelog luka
1 mrkva
2 manja krompira
50 ml bujona
1 list lovora
½ kašičice suhe mirođije
½ kašičice suhog peršuna
1 list žalfije
1 kašičica soli
¼  kašičice bibera
1,2 l vode

 

Priprema:

U šerpi zagrijte puter na jačoj vatri, a zatim dodajte sjeckani crveni i beli luk. Dodajte so i pecite nekoliko minuta uz mešanje dok luk ne porumeni. Nakon toga ulijte bujon, a potom dodajte mrkvu i krompir isječene na kockice. Dodajte i začine pa sve izmiješajte i ostavite nekoliko minuta da se krčka. Zatim nalijte vodom, pustite da proključa, smanjite jačinu, poklopite i kuhajte dvadesetak minuta.

Zatim, pojačajte jačinu ringle, dodajte mladi grašak i pustite da provri. Kuhajte desetak minuta, pa sklonite sa vatre, izvadite list lovora i sve zajedno izblendajte. Dodajte pavlaku za kuhanje pa ponovo izblendajte. Na kraju, začinite i poslužite.

  1. Potaž od mrkve i budimke

I za kraj, dobitna kombinacija u vedroj boji. Spoj mrkve i budimke je svakako prepoznatljiv kada su u pitanju različita jela, a u nastavku pogledajte kako možete pripremiti najukusniji potaž.

Potrebno vam je:

1 glavica crvenog luka
450 g budimke
450 g mrkve
4 glavice bijelоg luka
biljni začin
so
biber
50 ml neutralne pavlake

 

Priprema:

Budimku, mrkvu, crveni i bijeli luk isjeckajte na kockice, pa stavite u dublji lonac. Prelijte povrće sa 2 l vode. Potom dodajte biljni začin, so, biber po okusu i kuhajte na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Potom štampnim mikserom usitnite sastojke kako biste dobili finu kremastu teksturu. Začinite ruzmarinom i neutralnom pavlakom. Poslužite toplo sa hrskavim krutonima.

Izbor među ovim ukusnim opcijama može biti zahtjevan, ali njihova priprema to svakako nije. Kuhanje potaža je zaista jedan lijep način da se poigrate sa različitim sastojcima šarolikih okusa, boja i tekstura. Prepustite se kulinarskoj mašti, te pružite svakom od njih svoj jedinstveni pečat.