TORTA OD PISTACIJA

Ovog puta pripremili smo ti slatku vikend inspiraciju.

U nastavku pogledaj recept za ukusnu tortu od pistacija. Nepogrešiv izbor za bilo koju priliku ako se mi pitamo 😊

Sastojci za biskvit:

  • 260 gr očišćenih neslanih pistacija (fino mljevenih)
  • 275 gr glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica zelenog matcha čaja (po želji)
  • prstohvat soli
  • 170 gr maslaca (sobne temperature)
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 bjelanjaka
  • 150 gr grčkog jogurta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 230 ml mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 1 puding od vanilije
  • 60 gr šećera
  • 250 gr maslaca (sobne temperature)
  • džem od jagode
  • svježe voće i nasjeckane pistacije za dekoraciju

Priprema:

U posudi pomiješaj mljevene pistacije, brašno, prašak za pecivo, zeleni čaj i so.

U drugoj posudi, maslacu dodaj šećer i vanilin šećer pa pomoću miksera (na visokoj brzini) izmiješaj u svijetlu i pjenastu smjesu. Zatim dodaj bjelanjke i nastavi s miksanjem da se svi sastojci dobro povežu. Dodaj grčki jogurt i ulje te još jednom sve promiješaj.

Sada naizmjence dodavaj mješavinu brašna i pistacija te mlijeko, dok ne umiješaš sve sastojke i dobiješ gustu smjesu za biskvit. Ovu smjesu podijeli na dva jednaka dijela i rasporedi je u dva kalupa za torte Ø 20 cm, koje si prethodno obložio papirom za pečenje. Peci ih u rerni zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta. Pečene biskvite izvadi iz kalupa te ih ostavi na rešetki kako bi se potpuno ohladili.

Za kremu pudingu od vanilije dodaj nekoliko kašika mlijeka i izmiješaj. Dodaj žumanjke, šećer te dobro promiješaj. Preostalo mlijeko zagrijavaj na laganoj vatri. Kada zakuha makni ga s vatre pa uz neprestano miješanje, dodaj pripremljenu smjesu. Vrati sve na vatru i kuhaj miješajući, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu makni s vatre, stavi u drugu posudu, pokrij prozirnom folijom i ostavi da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature dobro izmiješaj mikserom da postane pjenast i podatan. Dodavaj kašiku po kašiku ohlađene puding kreme uz miješanje kako bi se sastojci dobro povezali.

Nastavi miješati još nekoliko minuta kako bi dobio glatku i podatnu kremu. Pečene biskvite prereži po pola kako bi dobio četiri biskvita podjednake debljine. Prvi biskvit stavi na pladanj za posluživanje i premaži ga s dvije kašike džema od jagoda. Zatim ga premaži s 2 – 3 kašike kreme od vanilije. Preklopi sve sljedećim biskvitom i ponovi postupak nadijevanja i premazivanja.Tako napravi i s preostalim biskvitima.

Na kraju cijelu tortu premaži preostalom kremom i ostavi ju u frižideru nekoliko sati kako bi se dobro ohladila i stisnula.

Posluživanje: Prije posluživanja tortu ukrasi svježim voćem i nasjeckanim pistacijama.

Savjet: Ukoliko za pripremu biskvita koristiš slane pistacije, nemoj dodavati više soli.