Tjestenina sa dimljenom pastrmkom
Vikend inspiracija donosi ti recept za dimljenu pastrmku i, neuobičajen ali sjajan prilog – tjesteninu.
Za ribu:
- 4 dimljena fileta pastrmke
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 limun
- začin za ribu – 1 kašičica (origano, bosiljak, bijeli biber, so, selen, mažuran, bijeli luk)
- so
Filete pospi sokom od limuna i začinima i ostavi 15-20 minuta da se začine. Unaprijed veoma dobro zagrij tiganj (ali ne dodaješ nikakvu masnoću) i u njega stavljaš ribu dok se ne zapeče i ne pusti sopstvenu masnoću i nakon nekoliko minuta okrećeš i sa druge strane.
Za tjesteninu:
- 400g Rummo tjestenine
- 50g maslaca
- 400g Dukat vrhnja za kuhanje
- 50g parmezana
- 1 češanj bijelog luka
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- so
- biber svježe mljeveni
U lonac sa vrelom, posoljenom vodom ubaci tjesteninu. 2-3 minute prije nego bude gotova u zagrijanu tavu ulij vrhnje, protisni bijeli luk, dodaj kockice maslaca i pričekaj da se rastope. Kad se maslac potpuno rastopi umiješaj parmezan. Na kraju umak začini sa malo muškatnog oraščića.
Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu procijedi i dodaj u tavu sa umakom i ostavi još minut da se sve sjedini.
Uživaj u svom ukusnom obroku, prijatno!