Tjestenina sa dimljenom pastrmkom

Vikend inspiracija donosi ti recept za dimljenu pastrmku i, neuobičajen ali sjajan prilog – tjesteninu.

Za ribu:

  • 4 dimljena fileta pastrmke
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 limun
  • začin za ribu – 1 kašičica (origano, bosiljak, bijeli biber, so, selen, mažuran, bijeli luk)
  • so

Filete pospi sokom od limuna i začinima i ostavi 15-20 minuta da se začine. Unaprijed veoma dobro zagrij tiganj (ali ne dodaješ nikakvu masnoću) i u njega stavljaš ribu dok se ne zapeče i ne pusti sopstvenu masnoću i nakon nekoliko minuta okrećeš i sa druge strane.

Za tjesteninu:

  • 400g Rummo tjestenine
  • 50g maslaca
  • 400g Dukat vrhnja za kuhanje
  • 50g parmezana
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • so
  • biber svježe mljeveni

U lonac sa vrelom, posoljenom vodom ubaci tjesteninu. 2-3 minute prije nego bude gotova u zagrijanu tavu ulij vrhnje, protisni bijeli luk, dodaj kockice maslaca i pričekaj da se rastope. Kad se maslac potpuno rastopi umiješaj parmezan. Na kraju umak začini sa malo muškatnog oraščića.

Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu procijedi i dodaj u tavu sa umakom i ostavi još minut da se sve sjedini.

Uživaj u svom ukusnom obroku, prijatno!