4 neodoljive marinade za meso

Bez obzira jeste li ljubitelj sočnih šnicli ili obožavate pečene pileće batake, jedno je sigurno: dobra marinada može pretvoriti svaki komad mesa u pravo kulinarsko remek-djelo. Zato vam u današnjem blog tekstu donosimo četiri neodoljive marinade koje će vam pomoći da pripremate mesne specijalitete kao pravi gastronomski majstori. Pripremite se da otkrijete tajne savršenog ukusa!

Mediteranska marinada

Započnimo putovanje prepoznatljivim mediteranskim okusima. Pomiješajte maslinovo ulje, kriške limuna, balsamico, bijeli luk, ljutu papričicu, ruzmarin i origano. Posolite i pobiberite po želji, a možete dodati i malo vašeg omiljenog bijelog vina. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi najmanje sat vremena prije pečenja, kako bi upilo sve arome i bilo savršeno mekano i sočno.

Azijski teriyaki

Za one koji vole kombinaciju slatkog i slanog, teriyaki marinada je pravi izbor. Ova marinada daje mesu bogat okus, s notama karamele. Umutite soja sos, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk i susamovo ulje. Dodajte kolutiće luka i malo susama za dodatnu aromu. Marinirajte meso u ovoj smjesi najmanje dva sata ili čak preko noći. Zahvaljujući tome, tokom pečenja će se stvoriti hrskava karamel korica, koja će obrok učiniti pravim užitkom.

Pikantna marinada

Ovaj recept dolazi iz Južne Amerike i donosi najljepše pikantne note. Za marinadu, pomiješajte sitno sjeckani bijeli luk, crveni luk, ljutu papričicu, majčinu dušicu, biber, balsamico sirće i maslinovo ulje. Ova marinada se savršeno slaže sa goveđim mesom, ali je možete koristiti i za piletinu. Marinirajte meso barem sat vremena prije pečenja, a zatim ga stavite na roštilj i uživajte u pravom latino okusu.

BBQ

Ako ste istinski zaljubljenik u roštilj, onda je ova marinada pravi izbor za vas. Klasična BBQ marinada će vaše meso pretvoriti u pravu gurmansku poslasticu. Pomiješajte BBQ sos sa smeđim šećerom, senfom, ljutim sosom, bijelim lukom i crnim biberom. Najbolje od svega je što se ova marinada odlično slaže sa svim vrstama mesa. Nakon što odstoji u marinadi barem sat vremena, stavite meso na roštilj. Sočni karamelizirani sloj nakon pečenja stvoriće savršenu kombinaciju slatkog i pikantnog.

Vjerujemo da već razmišljate o svom sljedećem kulinarskom poduhvatu, u kojem ćete uz neku od ovih marinada kreirati pravo gurmansko savršenstvo. Pozivamo vas da u našoj mesnici potražite uvijek svježe meso najboljeg kvaliteta, sa kojim ćete u potpunosti biti spremni za svoje buduće gastronomsko remek-djelo!