Tortilje sa piletinom i sirom

Vikend inspiracija za tortilje sa piletinom i sirom

Tortilje su, zbog svoje jednostavne pripreme, idealna hrana za druženja ili brzi obrok. Jedino što moraš da imaš jeste mnooogo sira! 😊

U ovom receptu koristili smo kupovne tortilje Poco Loco, fine, hrskave i spremne za filovanje omiljenim sastojcima.

Prati sljedeće korake i u trenu ćeš na stolu imati ove neodoljivo sočne i vruće smotuljke.

Sastojci:

  • 400 grama pilećih prsa
  • 8 – 10 tortilja
  • nekoliko crvenih paprika
  • jedno kiselo vrhnje
  • 200 grama ribanog Gouda sira
  • so, biber
  • ljuti umak (po želji)
  • ulje
  • mala konzerva kukuruza

 

Meso prepeci na tavi, ali pazi – treba da ostane sočno. Zatim ga viljuškom usitni tako da ga bukvalno “trgaš” na komade.

Paprike nareži na trakice pa prepeci dok ne postanu mekane i dok malo ne zagore na rubovima. To će im dati dodatan okus.

Piletinu ubaci u šerpu, zatim dodaj sir, vrhnje i kukuruz i na laganoj vatri zagrijavaj smjesu, dok se sir ne počne topiti. Ovaj korak je bitan kako bi se sir fino otopio i rastezao kroz zalogaje. Nakon toga dodaj sve začine po želji.

Napuni tortilje tako da fil staviš blizu jednog ruba, dodaš mu par trakica paprike pa zarolaš i gurneš rubove prema sredini, kako sadržaj ne bi ispao tokom pečenja.

Ove sirne paketiće peci nekoliko minuta dok ne dobiju smeđu boju ili čak crne linije, ako pečeš na gril tavi.

Prijatno!