Vikend inspiracija za juneći ragu koji će oduševiti sve ukućane!

Odvojite par sati vremena i pripremite juneći ragu koji će oduševiti sve ukućane.

Dobra vijest je da je većinu vremena šporet taj koja obavlja posao, jer što se meso duže kuha, rezultat će biti bolji, a meso mekše, intenzivnijeg i punijeg okusa.

U ovom receptu najbitnije je odabrati dobro meso, mi smo koristili juneća rebra i prsa sa kosti i tuzlansku ljutu roštiljsku kobasicu Menprom, a punoću okusa smo postigli i dodavanjem kvalitetnog vina Tempranillo-Cabernet Sauvignon-Merlot, Aresan.

Pratite sledeće korake i očekuje vas vrhunski ručak.

Potrebni sastojci:

1/2 kg junećih prsa
1/2 kg junećih rebara
200-300 g kobasica
1,2 kg paradajza
2 glavice luka
4 dl crvenog vina
2 kašike koncentrata paradajza
3 lovorova lista
Svježi bosiljak
1 kašika šećera
So i biber

Jedno juneće rebro nasijecite na tri komada. Prsa narežite na komade, otprilike jednake veličine kao i rebra. Kobasice narežite na dva-tri komada. Dobro posolite i pobiberite.

Zagrijte veći lonac, i na jakoj vatri propržite meso sa svih strana. Meso se u ovoj fazi obavezno mora pržiti, nikako kuhati. Na taj način neće ispustiti svoje sokove već će se spriječiti izlazak slasnih okusa. Isto napravite i s kobasicama.

Kad je sve skupa dobilo lijepu boju, ulijte 3 dl crvenog vina i pustite da u potpunosti ispari. Potom dodajte nasjeckani luk i listove lovora, smanjite plamen i dinstajte dok ne omekša. Kad je luk gotov, dodajte sjeckani paradajz i toliko vode da pokrije meso.

U preostalih 1 dl crvenog vina razmutite 2 kašike koncentrata paradajza i dodajte mesu. Dodajte svježi bosiljak i kašiku šećera. Temperatura šporeta mora biti takva da se meso lagano krčka. Kuhanje će potrajati dva do tri sata i u tom vremenu će se meso raspasti i okus će biti fantastičan. Probajte i dodajte so ili biber ako smatrate da fali. Prilog poslužite po želji. Tjestenina, palenta, što god volite.

Prijatno! 😊