Vikend inspiracija za zdrav obrok – Halloumi sir sa šparogama!

Halumi je sir za grilovanje koji dobro zadržava oblik. Grilovan se poslužuje kao toplo predjelo uz povrće, salate te namaze poput humusa. Izlaganjem visokim temperaturama dobiva braonkastu hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost.

Odličan je prepečen na grilu, kao i pržen na maslinovom ulju, s toga pripremite zdrav obrok u samo par koraka.

Potrebni sastojci:
250 g zelenih šparoga
2 tikvice
2 crvene paprike
200 g Halloumi sira
3 kašike maslinovog ulja
Peršun
1 ljubičasti luk
1 kašika vinskog sirćeta
Sok od cijeđene narandže
1 kašika naribane kore narandže
1 kašika senfa
So i biber

Priprema:
Očistite povrće i prerežite šparoge. Narežite tikvice i papriku na komade, a Halloumi sir na kriške debljine jednog centimetra. Kuhajte šparoge u slanoj vodi oko 7 minuta pa ocijedite. Premažite Halloumi sir kašikom ulja pa u vrućoj gril tavi pržite oko 3 minute. Kriške sira propržite sa svih strana dok ne dobiju finu braonkastu koricu. Pazite da tava ne bude previše natrpana, jer je potreban prostor za okretanje. Dodajte tikvice i papriku pa pržite oko 4 minute.

Operite peršun, posušite ga, natrgajte i nasjeckajte listiće. Ogulite i nasitno nasjeckajte ljubičasti luk. Pomiješajte s peršunom, sirćetom, preostalim maslinovim uljem, sokom i korom narandže, senfom, solju i biberom. Povrće poslužite sa sirom te nakapajte dresingom.

Uživajte u brzo spremljenom i zdravom obroku!

Prijatno 😊