Uparite voće i sireve poput pravog gastro majstora
Malo šta može ostaviti tako sjajan utisak kao izvanredna plata ili tanjir sa sirevima – naravno, pod uslovom da poznajete tajne pravilnog uparivanja voća i sira. Ova moderna i delikatna vještina, postaje sve popularnija, i veoma potrebna ukoliko i sami želite izvući ono najbolje od gurmanskog užitka. Zato smo za vas pripremili kratki vodič koji će vas uvesti u svijet brzih i jednostavnih kombinacija koje će impresionirati vaše ukućane i goste. Spremite se da odete korak dalje od klasičnog spoja grožđa i sira!
Tajna zavodljive kombinacije je u ravnoteži okusa.
U kombinaciji sireva i voća cilj je postići ravnotežu između različitih, komplementarnih aroma i tekstura. Na primjer, slatko i sočno voće izvrsno se slaže sa bogatim slanim sirom, a sam kontrast okusa nam otkriva najbolje od oba svijeta.
Osnove uparivanja voća i sira
Nije lako odabrati i uskladiti sastojke pored toliko mogućnosti koje imamo na raspolaganju, zato vam ostavljamo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći prilikom kreiranja vaše plate sa voćem i sirom:
– Svježe voće se slaže sa svježim mekanim sirevima bez korice, poput Ricotte
– Izrazito slatko voće najviše voli plijesan plavih sireva
Trudite se da zaobiđete sljedeće kombinacije:
– Spajanje gorkih i svježih okusa
– Miješanje visoke kiselosti s gorčim okusima sira
– Kombinacije kiselih vina i voća sa plavim sirom
– Uparivanje svježeg voća sa suhim sirom
Prefinjene kombinacije sira i voća koje treba da probate
Postoji toliko mnogo mogućih parova koje vrijedi isprobati, ali ćemo navesti nekoliko lijepih primjera voća, i sireva sa kojima se dobro slažu, i vama ostaviti prostora za kreativnu slobodu pri stvaranju prefinjenih tanjira s sirom.
Jabuke + Cheddar ili Brie
Breskve + Burrata ili Mozzarella
Kupine + zreli Cheddar i pečeni Brie ili Camembert
Smokve + plavi sir ili Gauda
Grožđe + Gauda, Cheddar ili Gorgonzola
Jagode + Ricotta
Kruška + Brie, plavi sir, Pecorino Romano ili Camembert
Šljive + Brie, Camembert i Feta
Višnje + kozji sir