Uparite voće i sireve poput pravog gastro majstora

Malo šta može ostaviti tako sjajan utisak kao izvanredna plata ili tanjir sa sirevima – naravno, pod uslovom da poznajete tajne pravilnog uparivanja voća i sira. Ova moderna i delikatna vještina, postaje sve popularnija, i veoma potrebna ukoliko i sami želite izvući ono najbolje od gurmanskog užitka. Zato smo za vas pripremili kratki vodič koji će vas uvesti u svijet brzih i jednostavnih kombinacija koje će impresionirati vaše ukućane i goste. Spremite se da odete korak dalje od klasičnog spoja grožđa i sira!

Tajna zavodljive kombinacije je u ravnoteži okusa.

U kombinaciji sireva i voća cilj je postići ravnotežu između različitih, komplementarnih aroma i tekstura. Na primjer, slatko i sočno voće izvrsno se slaže sa bogatim slanim sirom, a sam kontrast okusa nam otkriva najbolje od oba svijeta.

Osnove uparivanja voća i sira

Nije lako odabrati i uskladiti sastojke pored toliko mogućnosti koje imamo na raspolaganju, zato vam ostavljamo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći prilikom kreiranja vaše plate sa voćem i sirom:

– Svježe voće se slaže sa svježim mekanim sirevima bez korice, poput Ricotte

– Izrazito slatko voće najviše voli plijesan plavih sireva

Trudite se da zaobiđete sljedeće kombinacije:

– Spajanje gorkih i svježih okusa

– Miješanje visoke kiselosti s gorčim okusima sira

– Kombinacije kiselih vina i voća sa plavim sirom

– Uparivanje svježeg voća sa suhim sirom

 

Prefinjene kombinacije sira i voća koje treba da probate

Postoji toliko mnogo mogućih parova koje vrijedi isprobati, ali ćemo navesti nekoliko lijepih primjera voća, i sireva sa kojima se dobro slažu, i vama ostaviti prostora za kreativnu slobodu pri stvaranju prefinjenih tanjira s sirom.

Jabuke + Cheddar ili Brie

Breskve + Burrata ili Mozzarella

Kupine + zreli Cheddar i pečeni Brie ili Camembert

Smokve + plavi sir ili Gauda

Grožđe + Gauda, Cheddar ili Gorgonzola

Jagode + Ricotta

Kruška + Brie, plavi sir, Pecorino Romano ili Camembert

Šljive + Brie, Camembert i Feta

Višnje + kozji sir