Torta Medovik
Vikend inspiracija za neodoljivu Medovik tortu.
Ovog vikenda pripremite poslasticu sa tankim medenim koricama i finim kremastim filom, koja se jednostavno topi u ustima!
Sastojci
Za tijesto:
- 100 g maslaca
- 2 kašičice sode bikarbone
- 200 g šećera
- 3 jajeta
- 130 g meda
- 600 g brašna
Za fil:
- 400 g kisele pavlake
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
Priprema za tijesto:
Zamutite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac i med pa sve zajedno miješajte na pari drvenom kašikom dok se maslac i šećeri ne rastope. Skinite smjesu s vatre. Dodajte sodu bikarbonu u smjesu i dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki dio razvucite u krug te odrežite na iste dimenzije. Izbodite tijesto po površini viljuškom. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stupnjeva i svaki komad tijesta stavite da se peče sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite.
Priprema za fil:
Preko veće cjediljke stavite gazu i prije nego počnete da pravite tortu kiselu pavlaku izručite u gazu i ostavite na sobnoj temperaturi oko tri sata da se dobro ocjedi.
Slatku pavlaku umutiti pjenasto, ne previše čvrsto, uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Zatim iz dva puta ubacite kiselu pavlaku i čvrsto umutite. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri kašike fila, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak fila premažite preko torte te je posipite prahom od pečenih ostataka tijesta.
Uživajte!