Torta Medovik

Vikend inspiracija za neodoljivu Medovik tortu.

Ovog vikenda pripremite poslasticu sa tankim medenim koricama i finim kremastim filom, koja se jednostavno topi u ustima!

Sastojci

Za tijesto:

  • 100 g maslaca
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 200 g šećera
  • 3 jajeta
  • 130 g meda
  • 600 g brašna

Za fil:

  • 400 g kisele pavlake
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu

Priprema za tijesto:

Zamutite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac i med pa sve zajedno miješajte na pari drvenom kašikom dok se maslac i šećeri ne rastope. Skinite smjesu s vatre. Dodajte sodu bikarbonu u smjesu i dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki dio razvucite u krug te odrežite na iste dimenzije. Izbodite tijesto po površini viljuškom. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stupnjeva i svaki komad tijesta stavite da se peče sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite.

Priprema za fil:
Preko veće cjediljke stavite gazu i prije nego počnete da pravite tortu kiselu pavlaku izručite u gazu i ostavite na sobnoj temperaturi oko tri sata da se dobro ocjedi.
Slatku pavlaku umutiti pjenasto, ne previše čvrsto, uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Zatim iz dva puta ubacite kiselu pavlaku i čvrsto umutite. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri kašike fila, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak fila premažite preko torte te je posipite prahom od pečenih ostataka tijesta.

Uživajte!