Vikend inspiracija za Juneće medaljone u saftu
Sastojci:
- 1 – 1,2kg junećeg vrata
- 1 glavica crnog luka
- 4 pune kašike ajvara
- 100 ml paradajz soka
- 1 kasičica senfa
- so i biber
- peršunov list, bijeli luk u granulama, crvena mljevena paprika
- 200 ml vode
- brašno
- ulje za prženje
Priprema:
Na mesu je potrebno odstraniti žilice ukoliko ih ima. Nakon toga meso isjecite na medaljone i istanjite ga čekićem za meso. Posolite i pobiberite s obje strane, uvaljajte svaki medaljon u brašno i stavite na zagrijano ulje da se prži. Nakon što medaljoni porumene sa obje strane izvadite ih na tanjir.
U isto ulje dodajte vode i sitno isjeckani crni luk, prodinstajte dok ne omekša. Skloniti sa vatre i dodajte ajvar i paradajz sok, a zatim i začine. Malo soli, bibera, crvene mljevene paprike, peršunov list, bijeli luk u granulama i senf. Vratite na vatru da provri, promješajte i dodajte 100 ml vode. Štapnim mikserom malo ujednačite smjesu, dodajte ostatak vode pa vratite meso. Lijepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da krčka. Ukusni medaljoni u saftu su gotovi onda kada je meso mekano a saft liči na rijeđi sos.
Prijatno! 😊