Vikend inspiracija za Juneće medaljone u saftu

 

Sastojci:

  • 1 – 1,2kg junećeg vrata
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 pune kašike ajvara
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 kasičica senfa
  • so i biber
  • peršunov list, bijeli luk u granulama, crvena mljevena paprika
  • 200 ml vode
  • brašno
  • ulje za prženje

 

Priprema:
Na mesu je potrebno odstraniti žilice ukoliko ih ima. Nakon toga meso isjecite na medaljone i istanjite ga čekićem za meso. Posolite i pobiberite s obje strane, uvaljajte svaki medaljon u brašno i stavite na zagrijano ulje da se prži. Nakon što medaljoni porumene sa obje strane izvadite ih na tanjir.

U isto ulje dodajte vode i sitno isjeckani crni luk, prodinstajte dok ne omekša. Skloniti sa vatre i dodajte ajvar i paradajz sok, a zatim i začine. Malo soli, bibera, crvene mljevene paprike, peršunov list, bijeli luk u granulama i senf. Vratite na vatru da provri, promješajte i dodajte 100 ml vode. Štapnim mikserom malo ujednačite smjesu, dodajte ostatak vode pa vratite meso. Lijepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da krčka. Ukusni medaljoni u saftu su gotovi onda kada je meso mekano a saft liči na rijeđi sos.

Prijatno! 😊