Od kojeg mlijeka se pravi sir?

Iako postoji mnogo različitih faktora od kojih zavise okus, tekstura i kvalitet sira, jedan element ipak čini osnovu njegovog gastronomskog karaktera. Pogodili ste – radi se o mlijeku. Baš kao što različite sorte grožđa prave različite sorte vina, različite vrste mlijeka prave različite vrste sira. Zato ukoliko ste se zapitali od kojeg mlijeka nastaje vaša omiljeni sir, hajde da to i istražimo!

Gotovo svako mlijeko se može koristiti za proizvodnju sira, ali postoje četiri osnovne vrste od kojih se pravi većina sireva na našoj trpezi.

Na vrhu liste najrasprostranjenijih je naravno kravlje mlijeko. Sa svojim optimalnim sadržajem masti i obiljem vitamina i minerala, dobar je izbor za pripremu najrazličitijih vrsta sira. U svijetu postoji na hiljade vrsta kravljeg sira, a neki od najpoznatijih imena su čedar, gauda, kamember, parmezan i švajcarski sir.

U poređenju sa kravljim mlijekom, ovčije mlijeko ima izuzetno visok procenat masti. Ova karakteristika ga čini manje pogodnim za piće, ali idealnim za proizvodnju sira. Mnogi poznati evropski sirevi poput fete, rikote, pecorino romano i određenih plavih sireva, prave se upravo od ove vrste mlijeka.

Kozje mlijeko je po sadržaju masti najbliže kravljem, međutim ono sadrži više masnih kiselina, koje siru daju karakterističan okus. Kozje mlijeko je generalno lakše svarljivo od kravljeg mlijeka što ga čini popularnim izborom među onima koji pate od intolerancije na laktozu. Većinu poznatih kozjih sireva čine francuski meki sirevi, ali od ovog mlijeka prave se još i krem, polu-tvrdi i tvrdi sirevi.

Vjerovatno najrijeđa vrsta mlijeka na ovoj listi- bivolje mlijeko, je veoma cijenjeno i koristi se u pripremi nekoliko vrsta sira. Ovo mlijeko ima izuzetno visok udio masti, skoro 10%, što ga čini idealnim za određene polumeke i meke sireve. Najpoznatiji primjeri sira napravljenog od bivoljeg mlijeka su italijanska mozzarella i burrata.