Priča o čaju

Grije nas zimi, osvježava ljeti, a tokom cijele godine donosi trenutke čistog uživanja. Danas vas vodimo u svijet čaja – napitka koji već vijekovima osvaja srca širom svijeta. Čaj nije samo biljni napitak, on je ritual, relaksacija, umjetnost hedonizma i putovanje kroz neistražene predjele. Otkrtijte čari najljepšeg biljnog užitka uz interesante činjenice koje ga čine neodoljivim.

Prvi čaj na svijetu  

Čaj potiče iz Kine, i na ovom podneblju se koristi već hiljadama godina! Legenda kaže da je prije 5000 godina jedan kineski car, u toku putovanja ovom zemljom ožednio u mjestu gdje voda nije bila pogodna za piće, te je naredio slugama da je prokuhaju. Sasvim slučajno, vjetar je donio nekoliko listića u ključalu vodu, a car je zaintrigiran opojnim mirisom popio dobijeni napitak, ne znajući da je to upravo probao prvi čaj na svijetu.

Zapad za čaj zna tek nekih 400 godina. U prošlosti se ovaj napitak konzumirao iz najfinijeg porculanskog posuđa, i bio privilegija najviših društvenih krugova. Čajanke su bile od posebnog društvenog značaja, i povod za socijalizaciju aristokratije. Danas je čaj dostupan svim ljudima širom planete, i konzumira se svakodnevno u različitim prilikama, do te mjere da  se posle vode smatra najpopularnijim pićem na svijetu.

Više od užitka

Šolja toplog čaja je dobar povod za lijepe trenutke koje odvajamo samo za sebe, nezaobilazan dio opuštanja i relaksacije u bilo koje doba dana, ali i razlog za druženja. Pored toga je i veoma koristan jer osigurava organizmu potrebne mikroelemente i tečnost koja čisti organizam od nakupljenih toksina.  Zeleni čaj, prepun antioksidanata, pomaže u smanjenju stresa i poboljšava koncentraciju. Čaj od kamilice je savršen za opuštanje pred spavanje, dok crni čaj može biti izvor energije zahvaljujući kofeinu, te ga neki konzumiraju umjesto kafe.

Čajne kombinacije  

Dodajte malo svježe mente u svoj omiljeni čaj, začinite ga  đumbirom, karanfilićem, cimetom, medom ili ga obogatite komadićima jagode ili kriškama citrusa. Mnogi vole svoju šoljicu čaja upotpuniti sa malo mlijeka, šlaga i prstohvatom zimskih začina. Crni čaj sa limunom je sjajna kombinacija, naročito ako uz čaj poslužite fine kekisiće sa cimetom. Mogućnosti su beskrajne, zato pustite mašti na volju i otkrijte svoje omiljene kombinacije.