Ideje za novogodišnju trpezu

Dani u kojima slavimo ljubav i radost su sve bliži, i zatočas za planiranje nezaboravne praznične trpeze. Za vas smo pripremili korisne savjete koji vam mogu pomoći da bude još ljepša i raskošnija, kako biste uživali i u dobrom raspoloženju, zajedno sa svojim najmilijma ispunili praznične trenutke dobrim okusima.

Nešto čime ćete odmah osvojiti vaše goste je pravi izbor predjela. Započnite veče zakuskom poput plate sa ekskluzivnim antipasti miksom maslina i sira. Nastavite sa kvalitetnim mesnim delikatesima uz raskošnu paletu italijanskih i francuskih sireva i suhog voća. Budite kreativni kada je u pitanju dekoracija, jer će zahvaljujući tome vaši gosti i ukućani još više uživati u ukusnom obroku.

Nakon predjela slijedi glavno jelo. Kada su u pitanju praznici, najvažnije je imati nekoliko alternativa. Zato uvijek birajte jela koja će zadovoljiti različite okuse. Predlažemo mesne specijalitete poput jagnjećeg pečenja ili telećih rebara pod sačem. Takođe možete razmisliti o bijelom mesu, kao što je lagani pileći file u umaku od šampinjona i tartufa ili batak u posebnom umaku. Kada je u pitanju riba, klasici poput pastrmke nikad ne izlaze iz mode, kao i neodoljivi brancin i orada za ljubitelje morskih specijaliteta. Ukoliko ste zaljubljenik u internacionalne specijalitete kao posluženje možete odabrati i svježe sushi rolnice, kavijar ili rusku salatu sa dimljenom pastrmkom.

Odabir priloga ponekad ostavljamo za posljednji trenutak, međutim ukoliko im posvetimo pažnju koju zaslužuju, oni će zaokružiti utisak i učiniti da naše glavno jelo postane prava gastronomska zvijezda. Pored uobičajenih priloga poput pečenog krompira, razmislite o receptima kao što su karfiol s parmezanom i bademima, dok su klasične zimske salate poput urnebes, ruske salate i salate od paprike i sira pun pogodak.

Praznični deserti su omiljeni dio trpeze svih sladokusaca. Pored tradicionalnih tanjira sa sitnim kolačima, baklavom, i tufahijama, možete poslužiti i torte. Osvježavajuća torta sa voćem idealna je za sve ljubitelje sočnih slatkih zalogaja, a za sve koji vole bogate arome čokolade nezaobilazna je i fina čokoladna torta.

Vizuelni utisak

Nemojte zaboraviti da praznična atmosfera uvijek počinje vizuelnim doživljajem, zato birajte tematske dekoracije. Tradicionalne novogodišnje boje poput crvene, tamno zelene i zlatne mogu učiniti da vaš ambijent ostavi sve goste bez daha. Takođe, razmislite o ukrasnim trakama, svijećama i elegantnom posuđu.  Stolnjak od bogate tkanine sa svjetlucavim detaljima može svemu donijeti dašak luksuza.

Ipak, praznična trpeza nije samo odabir hrane i dekoracija, već stvaranje predivnih uspomena. Uživajte u trenucima druženja, razgovora i smijeha koje ćete dijeliti sa svojim najdražima! Kako bi sve to bilo još ljepše i jednostavnije, prelistajte naš specijalni praznični katalog gdje smo za vas pripremili bogatu ponudu najljepših prazničnih okusa iz naše kuhinje u srcu grada.