3 topla zimska smoothija

Volite klasične voćne smoothije, ali ipak u hladnim zimskim danima želite tople napitke? U ovom tekstu vam otkrivamo kako možete napraviti zimski smoothie sa zdravim sastojcima. Osnovu ovih jedinstvenih recepata predstavlja čaj, vruća čokolada ili ovsena kaša – sa puno voća. U nastavku pročitajte tri ideje uz koje ćete ih lako pripremiti.

Čoko višnja smoothie

Ovaj kremasti smoothie pripremite vrlo jednostavno tako što ćete zagrijati šolju bademovog mlijeka, a zatim dodati pola šolje višanja. Nakon toga, potrebno je dodati i dvije kašike kakao praha i putera od kikirija, te sve zasladiti medom. Od začina stavite po pola kašičice ekstrakta vanilije, mljevenog cimeta i mljevenog đumbira. Sipajte sve u blender, i blendajte dok se dobro ne sjedini. Poslužite kao energetski doručak ili zdrav desert.

Topli banana smoothie

Zahvaljujući svome blagom okusu i kremastoj teksturi, banane su stvorene da budu sastojak ukusnih napitaka. Sipajte šolju vrele vode u blender, dodajte oguljenu zrelu bananu i četvrtinu šolje sjeckanih oraha. Zasladite hurmama i začinite cimetom, ekstraktom vanilije i malo svježeg đumbira. Izblendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta i dobićete smoothie koji svojim okusom podjeća na topli banana hljeb.

Topli smoothie od borovnica

Ovaj topli smuti okusom podsjeća na pitu od borovnice. Za pripremu je potrebno pomiješati ovsene pahuljice i bademovo mlijeko, a potom ih kuvati nekoliko minuta. U međuvremenu, sipajte oko 100 g borovnica i jednu polovinu banane u blender, dodajte par kašičica chia sjemena i 2 kašike grčkog jogurta, te mutite dok ne postane glatko. Kada je kaša gotova, dodajte i nju u blender, zasladite sa malo javorovog sirupa i mutite dok se sve ne sjedini. Sipajte smoothie u svoju omiljenu šolju ili čašu i uživajte!