Maslinovo ulje: Zlatni pečat gastronomskog uživanja

Priča o maslinovom ulju počinje na sunčanom Mediteranu. Nekada je bilo sinonim za bogatstvo, zdravlje i dugovječnost, a danas je tu da upotpuni uživanje u najljepšim zalogajima. Ukoliko je maslinovo ulje pratilac vaših kulinarskih avantura, donosimo vam nekoliko ideja za pripremu uz koje ćete ga zavoljeti još više.

Salata s mediteranskim obrtom

Osvježite svoju omiljenu salatu kombinujući maslinovo ulje s balsamico sirćetom, crnim maslinama i svježim paradajzom, a za dodatnu aromu dodajte i sjeckani ljubičasti luk.

Brusketi sa aromom masline

Pospite kriške hljeba usitnjenim bijelim lukom, prelijte maslinovim uljem i dodajte prstohvat začinskog bilja po želji i dobićete najfinije hrskave bruskete koje predstavljaju sjajno posluženje za sve prilike.

Najljepše marinade za meso

Maslinovo ulje je najbolja osnova marinade za sve vrste mesa. Pomiješajte ga sa bijelim lukom, ruzmarinom i limunovim sokom, i ostavite meso da odstoji u ovoj mješavini prije pečenja ili grilovanja.

Domaći humus

Ako volite klasični humus, lako ga možete i sami pripremiti kod kuće. Jednostavno izmiksajte ocijeđeni slanutak, tahini, bijeli luk, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah uz tortilla čips ili svježe povrće.

Umak za tjesteninu

Jedan od najljepših pikantnih umaka za tjesteninu možete pripremiti tako što pomiješate maslinovo ulje s ljutim papričicama, bijelim lukom i parmezanom. Ovaj umak savršeno se slaže s tjesteninom i daje joj karakterističan okus.

Marinade za ribu

Priprema ribe ne može se ni zamisliti bez aromatičnih marinada sa maslinovim uljem. Pomiješajte ga s limunovim sokom, svježim peršunom, ruzmarinom i bijelim vinom, i prelijte ribu prije pečenja. Ovako pripremljenu marinadu možete poslužiti i kao preliv nakon što servirate ribu.

Hladne pasta salate

Pripremite ukusne pasta salate, kombinujući tjesteninu i sastojke poput maslina, paradajza, listića bosiljka i mozzarelle, a zatim je začinite maslinovim uljem.