Vikend inspiracija za pikantne lignje s povrćem
01 Februara 2024
Savjeti
Potrebno vam je:
- 400 g lignji
- 1 tikvica
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 čili papričica
- 100 g zelenih mahuna
- mladi luk
- soja umak
- 2 šeri paradajza
- 3 češnja bijelog luka
- đumbir u prahu
- maslinovo ulje
Priprema
Tikvicu, mrkvu, mladi luk i papriku narežite na trakice, bijeli luk na listiće, a čili papričici odstranite sjemenke i žilice i sitno je narežite. Šeri paradajz kratko blanširajte, odstranite im kožu te ih nasjeckajte na sitne kockice. U istoj vodi kratko blanširajte mahune koje ste narezali na manje komade.
Na ekstra djevičanskom maslinovom ulju Terra Creta popržite papriku, mahune i mrkvu, dodajte lignje izrezane na kolutiće, listiće bijelog luka i čili papričicu. Začinite sa soja sosom i đumbirom u prahu. Dodajte sitno nasjeckan šeri paradajz i dinstajte na najjačoj vatri 5 minuta. Nakon 5 minuta dodajte tikvice i mladi luk. Ugasite vatru, dobro promješajte i poslužite toplo.
Prijatno!