Vikend inspiracija za Pastirsku pitu.

Sastojci za pastirsku pitu:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veća glavica luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1/2 goveđe kocke za supu
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • Sol, biber, bosiljak, origano, mljevena slatka i ljuta paprika, peršun
  • 1 pakovanje smrznutog graška i mrkve
  • 1 kg krompira
  • 1 kašika kiselog vrhnja
  • 150 g maslaca
  • 100 ml mlijeka

Pastirska pita, ili u originalu Shepard’s pie, je tradicionalno irsko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa, povrća i pirea od krompira. Kroz istoriju postala je jedna od najpoznatijih slanih pita na svijetu.

Napravimo je zajedno. 😊

Neoguljen krompir stavite da se kuha. Za to vrijeme pripremite meso. Propržite prvo luk, onda dodajte mljeveno meso i začine. Nakon 15 minuta dodajte pola goveđe kocke rastopljene u kipućoj vodi i pasirani paradajz. Dodajte smrznuto povrće pa kuhajte još 15 minuta. Na samom kraju dodajte malo vrhnja za kuhanje kako bi umak bio kremastiji. Nakon što se krompir skuhao ogulite ga i zgnječite, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i kašiku kiselog vrhnja – te napravite pire krompir. Dno vatrostalne posude premažite maslacem. U zdjelu stavite umak, a na umak rasporedite pire krompir. Pospite slatkom mljevenom paprikom i pecite 45 minuta na 200°C.

Prijatno!