Tajine piletina sa suhim šljivama i bademima

Tajine piletina sa šljivama i bademima svojom egzotičnom aromom, nesvakidašnjom kombinacijom začina i bogatim ukusom donosi tradicionalni marokanski duh na vašu trpezu! Uživajte u čarima i uskim ulicama Maroka iz udobnosti svoga doma, i upustite se u pravu gastronomsku avanturu. Za pripremu ovog mediteranskog jela na koje je uticala afrička kultura, potrebno vam je:

Sastojci:

  • 1 kg piletine
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 šolja suhih šljiva
  • 1/2 šolje badema
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 mrkva
  • 200 ml tople vode
  • šafran
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica kumina
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1 kašičica meda
  • kašičica susama
  • morska so
  • crni biber
  • 1 vezica svježeg peršuna

Zagrijte maslinovo ulje na tihoj vatri. Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk, potom ubacite u malo veću posudu i dinstajte dok ne porumeni. Potom dodajte đumbir u prahu, kumin, prstohvat šafrana i korijander. Pržite 2 do 3 minuta, kako bi začini oslobodili više arome. Isjeckajte piletinu na krupnije komade, a mrkvu na kolutove, i dodajte u posudu. Dobro promiješajte da se sve sjedini, a zatim ubacite štapić cimeta, so i biber, i dolijte 200 ml tople vode.

Poklopite posudu i ostavite da se kuha na tihoj vatri 30 do 35 minuta. Nakon što je piletina kuhana, dodajte isjeckane suhe šljive, peršun, kašičicu meda i isjeckani badem, a izvadite štapić cimeta.

Lagano miješajte na tihoj vatri još 5 minuta dok smokve ne omekšaju, a badem ne postane hrskav. Dodajte susam  i peršun za dekoraciju i poslužite uz kus-kus.

Prijatno!