Mediteranska kuhinja – simbol uživanja u svakom zalogaju

Mediteranska kuhinja smatra se jednom od najbogatijih i najzdravijih kuhinja. Razvijala se kroz vjekove i različite kulture i običaje koji su bili prisutni duž mediteranskih obala, ali je uvijek ostala doslijedna svojoj suštini – jednostavnosti i ljubavi prema svježem i domaćem. Osnovni sastojci ove kuhinje poput maslinovog ulja, voća, povrća, začina, ribe i integralnih žitarica, formirali su temelj prepoznatljivog mediteranskog okusa koji je postao asocijacija za zdravu ishranu i uživanje u svakom zalogaju.

Maslinovo ulje, kao ponosni predstavnik mediteranskog kulinarskog bogatstva, često se naziva i tečnim zlatom i predstavlja osnovu mnogih jela – bilo da se radi o španskoj paelli, grčkim salatama ili italijanskim ribljim specijalitetima. Može se koristiti i za pripremu raznovrsnih umaka i nadjeva, rižota i marinada, kojima daje karakterističnu, bogatu aromu.

Pored toga, obilje svježeg voća i povrća koje se koristi u mediteranskoj ishrani je prava prirodna riznica vitamina, dok riba i morski plodovi, kao njen neizostavan dio, predstavljaju bogat izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Takođe, začini poput bosiljka, ruzmarina i origana daju svježinu mnogim tradicionalnim jelima i unose posebne note koje svojom finom balansiranošću osvajaju čak i najprobirljivije gurmane.

Imajući sve navedeno u vidu, nije teško zaključiti zašto mediteranska kuhinja danas predstavlja inspiraciju mnogih kulinara i širi svoj uticaj daleko izvan mediteranskih obala. Ona nas uči da uživamo u hrani i svježim sezonskim sastojcima, ali i da je dijelimo sa najbližima. Zato smo za kraj, za vas pripremili jedan jednostavan recept koji će vam pomoći da zaplovite na najljepšim talasima mediteranskih okusa.

PAELJA SA PLODOVIMA MORA

Sastojci:

2 šolje riže kratkog zrna

4 šolje povrtnog temeljca

4-6 kozica

4-6 dagnji sa ljuskama

1 veća crvena paprika, narezana na kockice

2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana

1 crveni luk, sitno nasjeckan

1/4 šolje maslinovog ulja

1 kašičica mljevene crvene paprike

1 kašičica kurkume

So i biber po ukusu

Svježi peršun za ukrašavanje

 

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dinstajte crveni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte narezanu crvenu papriku i nastavite dinstati dok ne omekša, a potom ubacite rižu i dobro promiješajte. Ulijte topao temeljac, dodajte kurkumu, mljevenu crvenu papriku, so i biber. Kada sve proključa, smanjite vatru i nastavite kuhati bez miješanja dok riža ne upije dio tečnosti (otprilike oko 15 minuta).

Sada je vrijeme da dodamo kozice i dagnje. Prekrijte ih rižom, poklopite tavu i kuhajte dok se dagnje ne otvore. Nakon toga, sklonite tavu sa vatre i pustite da paella odstoji pokrivena još nekoliko minuta. Ukrasite je svježim peršunom i poslužite s kriškama limuna.

Uživajte!