Vikend inspiracija Fuži sa šparogama i pršutom

Sastojci:

  • 150-200 g tjestenine fuži Aurellia
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 kriške goveđeg pršuta
  • 1  pakovanje šparoga
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • so, biber i svježi peršun

Priprema:

Šparoge operite i prelomite svaku na dijelu gdje prirodno puca, kako bi se odvojio drvenasti dio stabljike. Isjeckajte ih na komade i kuhajte oko 5 minuta u ključaloj vodi. Najbolje je da prvo kuhate stabljike, a da cvjetove dodate u vodu tokom zadnja dva minuta.

Kada su šparoge kuhane ocijedite ih, pa na maslinovom ulju propržite goveđi pršut koji ste nasjeckali na kockice ili trakice. Kad postane hrskav izvadite ga, pa stavite kuhane šparoge i dinstajte ih oko 5 minuta.

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i miješajte dok se ne počne zgušnjavati. Sklonite sa vatre, vratite goveđi pršut u umak, pobiberite, dodajte kašiku sjeckanog peršuna i so po potrebi.

Umiješajte tjesteninu koju ste prethodno skuhali al dente i uživajte u obroku.

Prijatno!