Obrok salata sa piletinom, kinoom i avokadom

Ova osvježavajuća salata sa kinoom, piletinom i avokadom pruža izvanrednu bezglutensku zamjenu za tradicionalne salate sa tjesteninom. U njoj se spajaju visokokvalitetni proteini iz kinoe i piletine, hranljive masti iz avokada, i obilje vitamina i minerala iz raznovrsnog svježeg povrća. Za pripremu biće vam potrebno:

  • 450 grama pilećeg bijelog mesa
  • 1 šolja kinoe
  • 2 avokada
  • cherry paradajz
  • 1 crveni luk
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • morska so
  • crni biber
  • zelena salata

 

Priprema:

Isjecite piletinu na manje komadiće i stavite je u prethodno zagrijanu tavu. Začinite sa malo soli i bibera, i drugih začinia po želji. Dinstajte oko 7 minuta, dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Dok se piletina priprema, stavite vodu u manju šerpu i pustite da proključa. Zatim dodajte kinou i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Kada je kinoa kuhana, vrijeme je da pripremimo ostatak salate. Presijecite cherry paradajz na pola, a luk isijecite na tanke kolutove. Dodajte ih u veću posudu zajedno sa piletinom, krupnije isječenim avokadom i zelenom salatom. Kada se kinoa ohladi, stavite je u posudu sa ostalim sastojcima i prelijte maslinovim uljem, sirćetom i limunovim sokom. Dodajte još začina po želji i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Prije posluživanja, po želji dekorišite svježim peršunom.

Prijatno!