Vikend inspiracija za Sogan dolmu

Sastojci:

  • 8 većih glavica luka
  • 400 g mljevene junetine
  • 2 mrkve
  • 80 g riže
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • Pasirani paradajz

    5 dl juneće supe

  • 1 kašičica gustina
  • 0,5 dl ulja
  • mješavina začina

Priprema:
Glavice luka očistite i odsjecite im vrhove, pa ih blanširajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Mrkvu ogulite i izrendajte na krupno rende. Blanširani luk ocijedite od suvišne tečnosti te pažljivo izvadite središnji dio tako da ostanu dva obruča. Ostatak luka sitno isjeckajte.

U tavu ulijte malo ulja, dodajte isjeckani luk, mrkvu i meso a zatim kratko propržite. Sipajte malo vode i ostavite jelo da se dinsta.

Kada je meso napola gotovo, dodajte rižu, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dinstajte sve dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.

Pripremljenim filom napunite obruče od luka, pa ih složite u vatrostalnu posudu. Pomiješajte pasirani paradajz, juneću supu i gustin, začinite po ukusu, te prelijte luk i stavite u rernu da se peče.

Uživajte!