Vikend inspiracija za Baklavu

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora za pitu
  • 500 gr oraha
  • 250 gr šećera
  • 250 gr maslaca
  • 3 kašike hljebnih mrvica, prezle

Agda:

  • 500 ml vode
  • 500 gr šećera
  • 1/2 limuna

Priprema:

Polovinu oraha sameljite, a polovinu isjeckajte, pa ih pomješajte sa šećerom i prezlom. Kore podjelite na jednake grupe po tri, a one koje ostanu kao višak slobodno stavite u sredinu. Bitno je da počnete sa tri kore i završite sa tri kore.

Rernu zagrijte na 180 stepeni i premažite tepsiju otopljenim maslacem. Počnite da redate kore, stavite prvu koru, premažite je sa dvije kašike otopljenog maslaca, pa stavite treću koru na koju ćete dodati fil od oraha i takođe ga poprskati ga otopljenim maslacem. Proces ponovite dok ne potrošite sve kore i fil. Kad završite filovanje isijecite baklavu na trouglove ili pravougaonike, pa premažite sa ostatkom maslaca.

Baklavu pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne postane svijetlo braon boje. Pripremite agdu tako što ćete pomiješati vodu i šećer, te zagrijati dok ne prokuha. Nakon 5 minuta ubacite pola limuna isječenog na kolutove i sklonite da se hladi. Kada je baklava ispečena zalijte je mlakom agdom i ostavite da odstoji. Najbolje da stoji 24 sata da bi baklava upila preliv.

Uživajte!