Baklava – omiljena poslastica svih generacija

Baklava je poslastica koja uvijek budi osmijeh i čini trenutak slađim, te sigurno nećemo pogriješiti ako kažemo da je omiljena među svim generacijama. Njena popularnost potvrđuje to da ima svoje mjesto u kulinarstvu širom svijeta, a na našim prostorima ona nije samo desert – već i simbol gostoprimstva i tradicije.  Stoga je sa posebnom ljubavlju pripremamo za praznike i različite povode,  uživajući u okusu koji čini slađim trenutke koje provodimo uz nama drage osobe.

Majstori pripreme baklave, često znaju da nas iznenade svojom kreativnošću, pa tako mnogi od njih dodaju svoje posebne sastojke stvarajući dodatne arome. Ipak, kada govorimo o njenim najpoznatijim vrstama, onda tu svakako treba pomenuti tursku i grčku baklavu.

Turska baklava, smatra se jednom od najfinijih na svijetu, jer se posebna pažnja posvećuje kvalitetu sastojaka i tehnici njene pripreme. U osnovi ona je slična baklavi koju najčešće pripremamo na našem podneblju, i podrazumjeva fil od oraha, kao i upotrebu slatkog šećernog sirupa u koji se dodaje i malo limunovog soka, i koji je zaslužan za njenu sočnost.

Sa druge strane, grčka verzija baklave se osim oraha karakteriše upotrebom meda i cimeta, koji joj daju posebnu aromu i slatkoću. Na taj način, stvara se posebna harmonija okusa kojoj mnogi ne mogu odoljeti.

Međutim, ovo je tek početak. Varijacije baklave se ne ogledaju samo u geografskom porijeklu već i u sastojcima koje koristimo za njenu pripremu. Tako je baklava sa pstacijama jedna od najpopularnijih, baš zbog jedinstvenog okusa ovih orašastih plodova čiji se okus lijepo slaže sa slatkoćom sirupa.

I naravno, ne treba zaboraviti ni baklavu sa čokoladom, koja se dodaje ili kao sastojak unutar slojeva ili kao preliv na vrhu. Ona može biti napravljena sa mliječnom, tamnom ili čak bijelom čokoladom, zavisno od preferencija. Ova varijanta je posebno popularna među onima koji vole da klasičnom desertu daju dodatnu punoću okusa.

Do sada ste sigurno već poželjeli da se prepustite uživanju u baklavi i zato za vas imamo odličan prijedlog. U našem gastro marketu, u svakom trenutku možete probati najljepše domaće baklave koje naši slastičari sa velikom ljubavlju pripremaju za vas.  Garantujemo da odličan utisak neće izostati!