Teletina prelivena medom

Za vas smo odabrali recept koji spaja sočnu teletinu sa blagim i slatkim okusom meda. Priprema ovog specijaliteta je jednostavna, a rezultat je izvanredan – sočno i aromatično meso koje se topi u ustima!

Sastojci:

  • 600 g teletine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena bijelog luka
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber
  • Svježi ruzmarin
  • 1 glavica crvenog luka

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani bijeli luk, med, soja sos, senf, biljne začine i limunov sok. Premažite teletinu i ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta u frižideru. Potom u tavi zagrijte malo maslinovog ulja i kratko dinstajte crveni luk. Izvadite meso iz marinade, dodajte u tavu sa dinstanim lukom i pecite ga ravnomjerno sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđe boje. Pošto je teletina gotova, ostavite je sa strane dok pripremate umak. U tavi zagrijte preostalu marinadu zajedno sa kašikom meda, uz lagano miješanje dok se ne zgusne i ne dobije glatku teksturu. Prelijte teletinu dok je još topla, i poslužite uz priloge po želji – poput pire krompira i salate od svježeg povrća.

Uživajte u ovom neodoljivom specijalitetu!