Vikend inspiracija za Speculaas cheesecake

 

Sastojci za podlogu:

250 g mrvljenog Speculaas keksa

150 g maslaca

4 kašike mlijeka

 

Sastojci za kremu:

500 g mascarpone sira

110 g sirnog namaza

50 g šećera u prahu

Ekstrakt vanilije (jedna kašika)

200 g Speculaas namaza

200 ml vrhnja za šlag

 

Sastojci za glazuru:

 

200 ml vrhnja za šlag

200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Sjedinite otpoljeni maslac, mlijeko i mrvljeni Speculaas keks. Smjesu dobro utisnite u kalup za tortu od 26 centimetara, pa ostavite u frižideru dok pripremate kremu.

U zdjelu stavite mascarpone sir, sirni namaz, te šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete lijepu, gustu, kremastu teksturu. Kada se svi sastojci sjedine dodajte ekstrakt vanilije i Speculaas namaz i nastavite miksati. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje za šlag te ga potom lagano umiješajte u smjesu sa sirom i Speculaas namazom.

Čokoladnu glazuru pripremite tako što ugrijete vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja i skinete s vatre. Malo prohladite i prelijte preko kreme. Svoj cheesecake Speculaas ukrasite po želji, idealno sa Speculaas keksima i mrvljenim lješnjacima.

Uživajte!