Vikend inspiracija za špagete bolonjez

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, šargarepa, celer, čena bijelog luka
  • 350 g mljevenog junećeg mesa
  • 150 ml crnog vina
  • 250 ml mlijeka
  • 400 g isjeckanog paradajza iz konzerve
  • nekoliko sitno isjeckanih sušenih paradajza
  • 350 g špageta
  • So i mljeveni biber
  • Izrendan parmezan za posluženje

Priprema:
Zagrite ulje u velikoj šerpi. Dodajte svo povrće koje ste prethodno isjeckali i dinstajte na laganoj vatri 10 minuta. Potom dodajte mljeveno meso i dinstajte na srednjoj vatri, dok meso ne promeni boju. Kada je meso promijenilo boju, vreme je da se uspe vino, uz konstantno miješanje, i kuha se sve dok ne ispari, zatim treba dodati mlijeko i nastaviti sa kuhanjem i miješanjem, također dok mlijeko ne ispari. Potom, treba dodati paradajz, so i biber. Sos za bolonjeze krčkati na najlaganijoj vatri još 45 minuta (nepokriveno).
Došli smo do kraja najboljeg bolonjeze recepta, tako da je ostalo samo još da skuhate al dente pastu. Najbolje je kuhati u velikoj šerpi u kipućoj posoljenoj vodi obično 8 do 10 minuta. Špagete ocijedite prebacite u toplu činiju i prelite bolonjez sosom. Kada poslužite, pospite parmezanom.

Prijatno!