Sočna teleća šnicla

Ponekad se najljepši okusi pripremaju na vrlo jednostavan način, a uz nekoliko trikova krajnji rezultat može prevazići očekivanja i oduševiti sve pred koje serviramo svoje malo remek-djelo. Upravo to je slučaj i sa telećom šniclom, koja je izuzetno zahvalna za kulinarske majstorije zahvaljujući svojoj nježnoj teksturi i blagom ali karakterističnom okusu.  Zato smo za vas pripremili recept, koji uključuje začinsko bilje i vino – a kada je u pitanju prilog, možete se odlučiti za svoj omiljeni.

Za pripremu je potrebno:

  • 4 teleće šnicle
  • 1 kašičica vegeta začina
  • 4 grančice svježeg ili kašičica sušenog ruzmarina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g putera
  • so i biber
  • Sok od jednog limuna
  • peršun
  • 50 ml bijelog vina

Priprema:

Ukoliko je potrebno, teleće šnicle istanjite čekićem, prelijte limunovim sokom, pa natrljajte vegetom, solju i biberom sa svake strane. Ostavite 10 minuta da meso poprimi arome začina. Zagrijte maslinovo ulje i puter u tavi, a potom dodajte meso i pecite sa svake strane dok ne porumeni. Prije nego što završite pečenje, dodajte malo bijelog vina, poput Chardonnay-a ili Sauvignon Blanca, koje će šniclama dati bogatiji okus. Servirajte uz grančicu ruzmarina i prilog po želji.

Dodatni savjet:

Uparivanje teleće šnicle s lakšim bijelim vinima kao što su Chardonnay, Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio nije samo preporuka, već i način da uživate u pravoj simfoniji okusa. Chardonnay će se odlično slagati sa primjesama putera koji ste koristili tokom pripreme, dok će Sauvignon Blanc, zahvaljujući svojoj aromi, naglasiti svježinu u svakom zalogaju. Ukoliko je vaš izbor Pinot Grigio, njegove blage voćne note i suptilan mineralni završetak omogućiće postizanje balansa pružajući lagani kontrast teksturi mesa.

Prijatno!