Vikend inspiracija za Junetinu Stroganoff
Sastojci za umak Stroganoff:
900 g junetine
220 g šampinjona
1 manji crveni luk
2 čena bijelog luka
100 ml bijelog vina
400 ml goveđeg temeljca
100 ml kiselog vrhnja
3 čajne kašike brašna
1 kašika putera
biljno ulje
so i biber po želji
1 kašika svježeg vlašca
Priprema:
Junetinu isijecite na trakice, pa je posolite i pobiberite. Zagrijte malo ulja na jakoj vatri i kratko je propržite, sve dok ne dobije tamno-smeđu boju. Izvadite meso iz tave, pa dodajte sjeckani luk, šampinjone narezane na deblje kriške i komadić putera. Dinstajte dok gljive ne dobiju zlatnu boju, a potom dolijte bijelo vino i goveđi temeljac. Nakon toga, vratite meso i na laganoj temperaturi pustite da se kuha oko sat vremena. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti junećeg mesa koju ste upotrijebili, pa svakako provjeravajte jelo na svakih dvadesetak minuta, prilagođavajući vrijeme po potrebi. Pred kraj, dodajte u umak kiselo vrhnje i komadiće svježeg vlašca. Dobro promiješajte i prelijte preko širokih rezanaca, riže, palente ili kuhanog krompira.
Prijatno! 😊