Vikend inspiracija za Junetinu Stroganoff

Sastojci za umak Stroganoff:

900 g junetine

220 g šampinjona

1 manji crveni luk

2 čena bijelog luka

100 ml bijelog vina

400 ml goveđeg temeljca

100 ml kiselog vrhnja

3 čajne kašike brašna

1 kašika putera

biljno ulje

so i biber po želji

1 kašika svježeg vlašca

Priprema:

Junetinu isijecite na trakice, pa je posolite i pobiberite. Zagrijte malo ulja na jakoj vatri i kratko je propržite, sve dok ne dobije tamno-smeđu boju. Izvadite meso iz tave, pa dodajte sjeckani luk, šampinjone narezane na deblje kriške i komadić putera. Dinstajte dok gljive ne dobiju zlatnu boju, a potom dolijte bijelo vino i goveđi temeljac.   Nakon toga, vratite meso i na laganoj temperaturi pustite da se kuha oko sat vremena. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti junećeg mesa koju ste upotrijebili, pa svakako provjeravajte jelo na svakih dvadesetak minuta, prilagođavajući vrijeme po potrebi.  Pred kraj, dodajte u umak kiselo vrhnje i komadiće svježeg vlašca. Dobro promiješajte i prelijte preko širokih rezanaca, riže, palente ili kuhanog krompira.
Prijatno! 😊