Pet ljetnjih vinskih inspiracija

Ljeto je na pomolu a sa njim i doba godine kada se na našim trpezama prepliće najviše boja, mirisa i okusa. Lagani i šarenoliki ljetnji obroci savršeni su kako za druženje i opuštanje tako i za kombinovanje sa osvježavajućim vinima koja će doprinjeti da uživanje u svakom obroku bude potpuno. Zato vam danas donosimo pet ideja za uparivanje vina i hrane koje će vam pomoći da se potpuno prepustite vašim kulinarskim maštarijama.

Sauvignon Blanc i piletina u bešamel sosu

Ova kombinacija prosto garantuje da će svaki zalogaj biti poseban! Kiselina iz vina će se savršeno uklopiti sa mliječnim notama bešamel sosa i pečene piletine. Uz ovaj brz i ukusan obrok, preporučujemo da probate francusko vino Margaux, Château Cantenac Brown 2018, koje je bogato citrusnim notama a dolazi nam iz Bordoa gdje je odležavalo u buradima od francuskog hrasta. Prije konzumiranja, vino blago rashladite kako bi svi okusi došli do izražaja.

Cabernet Suivignon i brancin na žaru

Idealno je vrijeme za roštilj sa prijateljima!  Ako se odlučite za neodoljivog pečenog brancina, probajte ga u paru sa crvenim vinom Pessac-Léognan, Château Carbonnieux 2018 od sorti Cabernet Sauvignon i Merlot. Voćne note vina odlično će parirati blagoj masnoći ribe i time donijeti dašak mora pravo na vašu trpezu. Kako se preporučuje da crvena vina prije serviranja budu sobne temperature, bocu ne morate dodatno rashlađivati.

Semillon i voće

Vino sa tendencijom ka suvkastom i slatkastom okusu, odlično će se uklopiti sa voćnim zakuskama punim blage kiselosti i slatkoće. Dobro rashlađena desertna vina poput Sauthernes, Château Doisy-Daëne 2018, proizvedena od sorte grožđa Semillon, namijenjena su za konzumiranje sa laganim desertima na bazi voća kao što su višnje, kajsije, dinje i maline.

Syrah i potaž od karfiola

Doba je godine kada lagani povrtni potaži sve češće pronalaze mjesto za našom trpezom. Ako se ovih dana odlučite za osvježavajući potaž od karfiola, preporučujemo da ga probate zajedno sa vinom Hermitage, M. Chapoutier 2018. Ova odvažna kombinacija donijeće vam tako skladno uparene okuse povrća i orašastih plodova da ćete poželjeti da ljeto traje vječno.

Prosseco i kremasta tjestenina sa povrćem

Ne morate čekati važne događaje da otvorite bocu svog omiljenog pjenušavca, dovoljno je da napravite tjesteninu u sosu od parmezana i sezonskog povrća. Slanoća sira odlično će se kombinovati sa  suptilnim citrusnim i cvjetnim notama Prosecco Valdobbiadene, Villa Sandi vina, što će uživanje u svakom zalogaju podići na viši nivo. Prije serviranja, bocu Prosseca dobro rashladite i prepustite se opuštajućoj kombinaciji mjehurića i mediterana.