Šafran – zlatni dodatak vašim jelima

Šafran, poznat pod nazivom “crveno zlato”, dragocjeni je začin čija priča seže u drevna vremena Persijskog carstva. Danas, on osvaja srca gurmana širom svijeta svojim intenzivnim aromama koje dodaju dubinu i složenost svakom jelu. Raskošna crvena boja i specifične mirisne note čine šafran neizostavnim sastojkom u tradicionalnim specijalitetima Mediterana i Bliskog Istoka. Blago gorke, ali tople i zemljane note upotpunjene cvjetnim i mednim tonovima učiniće vaše slane i slatke specijalitete nezaboravnim.

Sheera

Ušuškana u mirisima raskošnih začina i šafranovim aromama, Sheera je neodoljiva indijska poslastica koja kombinuje mljevene bademe s puterom, šafranom i mlijekom. Sjedinjavanjem ovih sastojaka dobija se baršunasti desert i harmonija okusa koji čine svaki zalogaj jedinstvenim iskustvom.

Paella

Za pripremu autentične španske paelle zagrije maslinovo ulje i dinstajte sitno sjeckani crni i bijeli luk i papriku dok ne omekšaju. Zatim dodajte rižu, riblji temeljac i šafran za prepoznatljivu boju i miris. Kada je riža skoro kuhana, dodajte školjke, poput dagnji ili klapa, i pokrijte tavu kako bi se školjke otvorile. Ukrasite svježim peršunom i poslužite uz kriške limuna za dodatnu svježinu.

Rasmalai

Ova indijska poslastica predstavlja savršen spoj mekoće, slatkoće i bogatih aroma. U posudi pomiješajte svježi sir sa malo brašna, i formirajte kuglice. Zatim u loncu skuhajte mlijeko s dodatkom šafrana, šećera i kardamoma. Kada mlijeko provri, ubacite kuglice sira i kuhajte na tihoj vatri još 10 minuta, potom ostavite da se ohlade i upiju arome. Pospite sjeckanim bademima ili pistacijama prije posluživanja, i uživajte u ovom slatkom specijalitetu.

U tradicionalnim jelima ili u modernim kulinarskim delikatesima, šafran će upotpuniti uživajte u svakom zalogaju!