Grilovani fileti lososa
Izdvojili smo za vas recept koji će zadovoljiti svačiji apetit, i koji spaja jednostavnost pripreme s izvanrednim okusima – grilovani filet lososa sa pečenim krompirom.
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 6 krompira
- cherry paradajz
- maslinovo ulje
- svježe začinsko bilje
- limun
- so i biber
Operite krompire i stavite ih u tavu za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
U međuvremenu pripremite filete lososa tako što ćete ih posoliti i pobiberiti, premazati maslinovim uljem i sokom od limuna. Zagrijte tavu za grilovanje na srednje jakoj vatri, i pecite filete ravnomjerno sa svake strane, oko 10 minuta.
Prije posluživanja ukrasite svježim začinskim biljem i cherry paradajzom.
Kako biste upotpunili svoje gastronomsko iskustvo preporučujemo da losos kombinujete sa suhim bijelim vinom, umjerene kiselosti, sorte Sauvignon Blanc. Pessac-Léognan ima svježe citrusne arome limuna i karamelizovanog grejpfruta, badema i dima koje će se lijepo uklopiti sa okusom ribe, pečenog krompira i začinskog bilja.
Prijatno!