Vikend inspiracija za Palačinke Romanof
Sastojci:
• 500 g sladoleda od vanilije
• 500 g svježih ili smrznutih jagoda ili malina
• 150 g šećera u prahu
• 100 g slatke pavlake
• 1 dcl trešnjevače
• 1/2 l mlijeka
• 3 žumanjca
• 3 kašike šećera
• 1 kesica vanilin-šećera
Za palačinke:
• 200 g brašna
• 50 ml ulja
• 300 ml mlijeka ili vode
• 2 jajeta
• kašičica šećera
• kašičica soli
Priprema:
Pripremite palačinke tako što ćete u dubljoj posudi pomiješati sve sastojke dok smjesa ne postane glatka. Pecite ih na tavi nekoliko minuta sa obje strane.
Za pripremu toplog preliva ispasirajte jagode, dodajte šećer u prahu i trešnjevaču i kuhajte dok ne proključa. Šerpu sklonite sa šporeta. Za pripremu krema za filovanje palačinaka u rashlađenom mlijeku dobro umutite 3 žumanca i 3 kašike šećera te kuhajte na pari 15 minuta. Malo prohladite i dodajte slatku pavlaku i promiješajte.
Palačinke Romanof servirajte tako što nakon punjenja palačinaka na iste stavite dvije kugle sladoleda od vanilije i sve prelijete toplim prelivom od jagoda.
Prijatno!