Okus italijanske tradicije – Pinsa
Pinsa je prava rustična i aromatična delicija nastala u srcu antičkog Rima, omiljena među ljubiteljima mediteranskih specijaliteta zbog svog bogatog okusa i teksture.
Tradicionalno se priprema kombinovanjem rižinog, sojinog i pšeničnog brašna, uz dodatak ekstradjevičanskog maslinovog ulja, vode i prirodnog kvasca. Tijesto fermentiše i do 72 sata i ručno se oblikuje, zbog čega postaje prozračno, hrskavo izvana a mekano i vazdušasto iznutra, idealno kao podloga za raznovrsne povrtne, mesne ali i slatke kombinacije.
Izdvojili smo nekoliko zanimljivih prijedloga za neodoljivo uživanje u tradiciji i kvalitetnim sastojcima, uz koje ćeš sigurno poželjeti još jedan zalogaj.
Pinsa sa rikotom, limunom i tikvicama
Savršena za proljećne dane! Na zapečenu podlogu dodaj sloj kremaste rikote koja se prethodno sjedini sa maslinovim uljem, solju i rendanom koricom limuna. Preko poredaj tanko sječene i kratko grilovane tikvice, kako bi pinsa dobila blago dimnu aromu koja se odlično slaže sa citrusnom svježinom. Možeš je posuti i listićima mente i upariti sa laganim bijelim vinom sorte Sauvignon Blanc, i prepustiti se čarima italijanske tradicije.
Pinsa sa pestom od oraha, pečenom bundevom i plavim sirom
Ako uživaš u spajanju različitih okusa i istražuješ, ovo je pravi izbor za tebe! Pesto napravi blendanjem oraha, parmezana, bijelog luka, maslinovog ulja i malo balzamiko sirćeta. Premaži podlogu pripremljenom smjesom, zatim poredaj komadiće pečene bundeve, začini ruzmarinom i pospi izmrvljenom Gorgonzolom ili Roquefort sirom. Ovaj aromatični zalogaj odlično se slaže uz čašu crvenog vina sorte Pinot Noir.
Pinsa sa dimljenim sirom i bresaolom
Ova pinsa donosi pravu rustičnu notu koja se savršeno kombinuje sa crvenim vinima punog tijela. Tijesto premaži kombinacijom maslinovog ulja i ruzmarina, zatim poredaj tanko sječene kriške dimljenog sira kao što su Scamorza ili dimljena Mozzarella. Preko dodaj fino isjeckanu bresaolu i svježu rukolu, i uživaj u pravom mediteranskom specijalitetu.